Kezdőlap >> Település >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  A hajdúsági funkcionális fafaragó művészet és díszített kemencekészítés – helyi, országos és nemzetközi szintű népszerűsítését – képviselő Kabai Sándor derecskei népi iparművész munkássága

A hajdúsági funkcionális fafaragó művészet és díszített kemencekészítés – helyi, országos és nemzetközi szintű népszerűsítését – képviselő Kabai Sándor derecskei népi iparművész munkássága

Helyi érték megnevezése: A hajdúsági funkcionális fafaragó művészet és díszített kemencekészítés – helyi, országos és nemzetközi szintű népszerűsítését – képviselő Kabai Sándor derecskei népi iparművész munkássága
Helyi érték besorolás: Kulturális örökség
Készítette: Kocsi Erika történész
Benyújtó: Kabai Sándor

 

Kabai Sándor 2004-ben iratkozott be a Nádudvari Kerámia Kézműves Szakiskolába, ahol két éves OKJ képzés során sajátította el a kézműves, fafaragó szakma rejtelmeit, s 2006-ban vált hivatalosan fafaragóvá. A rá jellemző alkotói-emberi zártság, alázat és tervszerű életművezetés okán azonban szerette volna magát és munkáit magasabb szinten is megméretni. Így már 2007-ben elkezdte munkáinak hivatalos zsűriztetését és hét éven keresztül elmélyítve, alakítva, csiszolva saját tudását kb. 50 alkotását vitt szakmai zsűri elé, amelyből 35 kimagasló alkotás került kiválasztásra és szakmai véleményezésre. 2014-ben megkapta a Népi Iparművész címet.

2005 óta tagja a Derecskei Kézműves Körnek, s 2006 óta a Bihari Népművészeti Egyesületnek. Kiemelt és munkásságának fejlődési ívét meghatározónak tekinti a különböző fafaragó és alkotótáborokat, amelyeken 2004 óta többször is részt vett.

A fában rejlő „végtelen lehetőségek tárházának” kreatív művészi elvén gondolva számos funkcionális fatárgyat készít: kínálótálak, botok, játszó eszközök, székek, fejfák, kopjafák, kerítések.

A hagyományos népi virágmotívumokkal, pl. a derecskei szűr tipikus szegfű motívumával és egyedi motívumokkal is díszített fehér kemencéi szintén egy sajátságos és különleges művészi alkotások. 2013-ban iratkozott be Békéscsabán egy cserépkályhakészítő, kandalló és kemencekészítő mesterséget és címet adó képzésre.

Kabai Sándor különleges kézügyessége egyrészt édesapjától örökölt tudás, másrészt pedig esztergályos alapszakmájából is fakadó iskolázott tudás eredője. Szeretné más generációk számára is átörökítendő mintává tenni a munkáiban rejlő értékeket.

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés