Kezdőlap >> Település >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  Artézi kút felépítménye

Artézi kút felépítménye

Artézi kút felépítménye (Derecske, Rákóczi út)

Helyi érték megnevezése: Artézi kút felépítménye
Helyi érték besorolása: épített környezet
Készítette: Nagy Istvánné

 

Az artézi kút olyan fúrt kút, amelyből a víz magától folyik ki, tehát mintegy természetes szökőkút. Olyan mélységi rétegbe fúrnak, amelynél a magas nyomás következtében a víz magától tör a felszínre. Az alföldi talaj különösen alkalmas volt artézi kutak fúrására. Az 1880-as évekre a kútfúrás műszaki színvonala olyan szintre jutott, hogy lehetővé vált az artézi kutak létesítése. Az artézi kutak közegészségügyi szempontból jelentős vívmánynak számítottak, hiszen a 19. század második felében még gyakran ütötte fel a fejét a kolera a fertőzött ivóvíz miatt. A mély rétegekből jövő, egészséges ivóvízzel sikerült visszaszorítani ezt a veszedelmes betegséget. Derecskén 1871-től működtették a közegészségügyi és tisztasági bizottságot. Külön szolga ügyelt a községi artézi kutakra. Azzal, hogy a közkutak mindenkinek rendelkezésére álltak, mindennap nagy forgalmat bonyolítottak le, s bizonyos mértékig a városi közélet központjaivá is váltak. Némely család telkén emellett ásott kút a tehetősebbekén pedig saját fúrt artézi kút biztosította a vízellátást. Kutat útelágazásnál, téren vagy üzlet előtt esetleg magán telken fúrtak.  Minden kútnak volt neve.  Rendszerint arról a személyről nevezték el a kutat, akinek a háza, vagy telke előtt, esetleg akinek a földjén a kutat fúrták. Néha egy településrész nevét kapta, vagy egy eseményről nevezték el. 

Derecske belterületén fúrt első artézi kútját még a XIX. században létesítették. A község megvásárolta és lebontotta a központot csúfító mészárszéket, majd több éves előkészítés után 1867-ben a helyére ártézi kutat fúratott, hogy végre iható vize legyen a lakosságnak.  A XX. század elején már három kút volt. 1927-től sorra fúrták a többi községi, vagy magántelkeken található artézi kutat. Szabadkifolyású kutak voltak, jó vízminőséggel. Derecskén az 1900-as évek elejétől az 1960-as évek végéig a vezetékes ivóvíz kiépítéséig az artézi kutak voltak azok, melyek ellátták a lakosságot községi szinten ivóvízzel. Derecske területén korábban 9 artézi kút működött. Egykori kútjaink Piactéri kút, Felsővégi kút, Csóré kút, Málésori vagy Hencske kút, Nagy utcai kút, Makleit vagy Sirály kút, Szőke-kút, Gőzmalom kút már nincsenek. Egyedül a Kabai úti kútnak a felépítménye található meg a Rákóczi és a Bercsényi út kereszteződésében. A kutat 1905-ben fúrták, mélysége 172 m. A kút felszerelésekor 2 kifolyó csövön percenként 80 liter 19,6 fokos vizet adott.

 Fontosnak tartom, hogy ezeket az értékeket megőrizzük biztosítva ezzel, hogy a fejlesztések és a szabályozások során ne essenek áldozatul a még fellelhető értékek. 

 

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés