Kezdőlap >> Település >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  Barta József fafaragó népi iparművész munkássága

Barta József fafaragó népi iparművész munkássága

Helyi érték megnevezése: Barta József fafaragó népi iparművész munkássága
Helyi érték besorolása: Kulturális örökség
A helyi érték hivatalos weboldalának címe: faragasok.uw.hu/ 
Készítette: Barta József

 

Barta József 1940-ben született a Hajdú-Bihar megyei Gáborjánban. Hobbiként 1968-ban kezdett el foglalkozni a fafaragással. Akkor ismerte meg Dóra Béla fafaragó népi iparművészt, akinek az alkotásai olyannyira megtetszettek, hogy ő maga is megpróbálta a famegmunkálást. Hat évig zsűriztette alkotásait a Népi Iparművészeti Tanácsnál, majd 1979-ben megkapta a Népi Iparművész címet. Időközben bedolgozó lett a Népművészek Háziipari Szövetkezeténél. Évekig italkínálót, kanalas készletet, tükör keretet, sótartókat, fali tányérokat és dohányzókészletet készített Olaszországba és Ausztriába. Jelenleg szövőszékeket gyárt többféle méretben. 

1996-ban a derecskei Kézműves Kör első kiállításán részt vett, melynek azóta is tagja. A Kör berkein belül megyei és országos kiállításokon és falunapokon mutatja be munkáit. A Kézműves Kör tagjaként a „Derecske Városáért” kitüntető díjat kapta meg. A berettyóújfalui Bihari Népművészeti Egyesület tagja. Az Egyesülettel számos hazai és külföldi kiállításra és vásárra eljutott. 

Az 1978-ban készült derecskei Mustó Sándor utca 15. szám alatti bejárati kapuval és épülettel saját munkásságának szeretne emléket állítani és a gazdag népművészeti hagyományokkal megismertetni az embereket. Az építmény jellegzetes székely motívumokkal díszített, mely a Népi Iparművészeti Tanács Bíráló Bizottságának elismerését is kivívta.

Barta József munkásságának másik jellegzetes munkája Derecskén az az Emlékkapu, mely a város főutcáját díszíti. Teteje a derecskei hagyományokra jellemző kaputető stílusjegyeit, illetve a székelykapukra jellemző forma és stílusjegyeket viseli magán.

Munkája az ország különböző részein és országhatáron túl is ismert. Legfőbb célja, hogy a  megszerzett tudását átadhassa a felnövekvő nemzedéknek. A fafaragás terén végzett több évtizedes munkájával hozzájárult a derecskei fafaragás újraélesztéséhez és továbbadásához.

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés