Kezdőlap >> Település >> Intézmények >> Nevelési, oktatási >>  Derecskei Alapfokú Művészeti Iskola

Derecskei Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 4130 Derecske, Szováti út 2.

Telefonszámok: 54/410-051

Intézményvezető: Krucsó Zoltán

 

Hivatalosan 1994. szeptember 1. óta van iskolarendszerű művészetoktatás Derecskén. Több éves előkészítő munka után Csik István akkori iskolaigazgató, Pethő Károly zenetanár közreműködésével hozta létre a Bocskai István Általános Iskola részeként a zeneiskolát, mely a környező településekre is kiterjesztette szárnyait.

Szólistáink és művészeti csoportjaink által iskolánknak néhány év alatt meghatározó szerepe lett a város, a megye és az ország kulturális életében.

Büszkén mondhatjuk, hogy Derecskén nem nagyon van olyan rendezvény, ahol ne lenne képviselve iskolánk valamilyen műsorszámmal, de Tépén és Konyáron is gyakran lépnek fel növendékeink, főként néptáncos produkciókkal.

Országos és nemzetközi versenyeken, külföldi fesztiválokon (Németország, Lengyelország, Szlovákia, Olaszország, Franciaország és Székelyföld) hangszereseink, modern és néptáncosaink öregbítik a derecskei művészetoktatás hírnevét.

Hangszeres tanszakainkon az idők folyamán együttesek és kamaracsoportok alakultak: fuvolazenekar, gitárzenekar, vonós kamarazenekar és fúvós együttesek. Őket leginkább iskolai, városi és megyei rendezvényeken lehet hallani és látni, de országos versenyeken is szereztek már elismeréseket, I-II-III. Díjakat, Különdíjakat, Nívódíjakat.

Kiváló hangszeres növendékeinkből 1995-ben, a második tanévben megalakult a Fúvószenekar és néhány év alatt komoly rangot vívtak ki szakmai körökben is. A dinamikusan fejlődő együttes bel- és külföldi meghívásoknak eleget téve, az elmúlt években sok elismerést és visszahívást kapott fesztiválokon és találkozókon.  

Az induló néptánc tanszak alapját az 1975-ben megalakult és azóta országos,majd nemzetközi hírnévre szert tett néptánc csoport , a Cibri együttes alkotta. Közel 40 év alatt megvalósított országosan is elismert szakmai színvonal és a megye kulturális életében elfoglalt helyük alapján méltán lehet büszke rájuk a város.

1996. szeptemberben moderntánc tanszak indult. A tanszak növendékeiből alakult majorette csoportok sok évig a fúvószenekari fellépések látványos és elmaradhatatlan szereplői voltak. 2010-óta rangos moderntánc versenyekről hoznak rendszeresen Díjakat, minősítéseket.

2002. február óta évente rendezzük meg a Megyei Kürtöstalálkozót, melyen a megye művészeti iskoláinak, mintegy 45-50 képviselőjével töltünk el egy tartalmas, szakmailag igen jelentős napot.

2003. szeptemberben beindult a festészet tanszak, teret nyitva a rajzolni, festegetni szerető tanulóknak.

A 2007. év sokáig emlékezetes marad számunkra, ekkor ugyanis szakmai munkánkat hivatalosan is elismerve iskolánk az Országos Minősítő Testülettől a „Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény” címet kapta meg!

2009. június 30. iskolánk történetének eddigi legjelentősebb mérföldköve. Ekkor páratlan fenntartói támogatás jeléül az általános iskola főépületének tetőterében a zeneművészeti ág új, saját, állandó helyre költözhetett, ahol gyönyörű, barátságos kis alkotóműhelyekben folyhat tovább az eddig is sok sikert hozó munka.

Művészeti pályára került növendékeink száma 52 fő!

A nyári szünidő egy részét is hasznos munkával szokták eltölteniművészpalántáink. Az évközi magas szintű szerepléseket anyagi lehetőségeinktől függően belföldi, vagy külföldi szakmai táborozások alkalmával alapozzák meg. Itt rajzolódnak ki a következő tanév műsortervei, koreográfiái és lehetőség van a tehetséggondozásban való elmélyülésre, a csoportok összetartó erejének növelésére is.

Programtervünk évek óta egyedülállóan gazdag. Évi 10-15 növendékhangverseny, iskolai és városi ünnepi műsorok, volt növendékek hangversenye, tanári hangversenyek, adventi-karácsonyi- és virágvasárnapi hangversenyek, fúvószenekari és táncos gálaelőadások, táncházak és néptáncos családi napok, megyei kürtösök találkozója, cserekapcsolatok rendezvényei, az év hangszerese és táncosai tanulmányi versenyek, szolfézs és népdaléneklési verseny, mesegála, kiállítások és az év végi bolondos évzárógála által nagyon színes palettát tudunk kínálni az irántunk érdeklődőknek.

Jelenleg működő tanszakainkon zongora, hegedű, cselló, gitár, fuvola, klarinét, furulya, trombita, kürt, mélyréz, ütő, néptánc, modern tánc, grafika és festészet tantárgyakat tanulhatnak növendékeink.

 

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés