Derecskei disznótor

Helyi érték megnevezése: Derecskei disznótor
Helyi érték besorolása: Agrár-és élelmiszergazdaság, Kulturális örökség, Turizmus
Készítette: Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár

 

2009 óta a Kis-Bihari Hajdú Városok Szövetsége és testvértelepüléseik részvételével a barátság és az összefogás jegyében rendezi meg évről évre a nagyszabású határon átívelő disznótoros versenyt. Ezen a rendezvényen a hagyományok felelevenítésével a résztvevő csapatok egymás disznótoros szokásait megismerhetik, bemutatják egymásnak, ezzel a fiatalabb generációnak átörökítve. 
A rendezvény célja, hogy a különböző tájegységekről érkező meghívott vendégek megismertessék saját kultúrájukat, helyi szokásaikat, íz-világukat a rendezvény látogatóival, valamint megismerhessék Derecske helyi értékeit, szokásait a disznótoros hagyományok terén.
A rendezvény célja a hagyományok ápolása, hagyományőrző programok szervezésével, a helyi gasztronómiai specialitások népszerűsítése, a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felidézése, a fiatalabb generációk számára a disznótoros szokások továbbörökítése.
A rendezvényen a hagyományos disznótort kísérő ételek (hagymásvér, toroskáposzta, hurka, kolbász) mellett pogácsa, pálinka és forralt bor is fogadja a vendégeket. Mindemellett célunk a meghívott vendégekkel, a hajdúvárosokkal és Derecske testvértelepüléseivel való kapcsolatok ápolása, elmélyítése. A rendezvényre kilátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás hagyományos folyamatába.
A Derecskei Disznótor (korábban: Hajdú Komák, Konok Kunok, Székely Góbék, Jó Palócok disznótoros versenye a barátság és összefogás jegyében) rendezvény alapelvei a hagyományteremtés, kapcsolatok építése a régió településeivel, határ menti kapcsolatok erősítése, turizmusfejlesztés, gazdaságfejlesztés, népi értékek átörökítése.
A rendezvényen a gazdaság számos szereplője megjelenik, hiszen Derecske városának ez a rendezvény az egyetlen turisztikai nagyrendezvénye. Turizmusfejlesztési és gazdaságfejlesztési szempontból helyi értéke a városnak, amelyet kiemelten kell kezelni.

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés