Kezdőlap >> Település >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  Derecskei-kiserdő és a Kiserdei víztározó (horgásztó)

Derecskei-kiserdő és a Kiserdei víztározó (horgásztó)

Helyi érték megnevezése: Derecskei-kiserdő és a Kiserdei víztározó (horgásztó)
Helyi érték besorolása: Természeti környezet
Készítette: Nagy Istvánné

 

A városnak természetvédelmi területe és kellemes horgásztava is van. A Kiserdei-víztározó és környezete természetvédelemi terület, ami Derecske határában fekszik.

 

A település legnagyobb állóvize a Derecskei-víztározó. A Kiserdei víztározó, vízgyűjtő a várostól délnyugatra található. Területe 10 hektár.  A víztározó eredeti funkciója a környéken lévő mezőgazdasági területek csatornarendszeren keresztüli öntözése volt. A víz utánpótlását szivattyúzással, a Keleti-főcsatornából oldották meg. Az idők folyamán a területet benőtte a sás és a nád, kiszorítva a beáramló vizet, ezért szükségessé váltak a rekultivációs munkák. A medret 1990-ben kikotorták, a partvonalat rendezték. A megtisztított terület így alkalmassá vált a földek öntözésére, de egyben ideális horgászvízzé is vált. Az 1980-ban alakult Derecskei Sporthorgász Egyesület pályázat útján nyerte el a 10 hektáros Kiserdei-víztározó halászati és üzemeltetési jogát. A gát látszólag kettészeli a tórendszert, alatta kútgyűrűn keresztül áramlik a víz. Az összefüggő víztározó egyik részét a helyiek Kis-tóként és Nagy-tóként emlegetikA víz utánpótlását napjainkban is a Keleti-főcsatorna adja. Halráccsal ellátott zsilipekkel szabályozzák a tározó ideális vízszintjét. A patkó alakú horgászvíz másfél kilométer hosszú, átlagosan 50 méter szélességű. A tó átlagmélysége 160-180 centiméter közötti.  A meder közepén árok húzódik, itt másfél méter szélességben, 20-30 centiméterrel mélyebb a víz. A széleken sekélyebb, 40-50 centiméter. A vízpart árnyat adó fűzfákkal van körülvéve. A kiterjedt nádasok, töklevelesek a halfaunának rendkívül jó ívó-és búvóhelyeket nyújtanak. Ahogy a két erdős rész között kanyarodik a víz, a meder közepén kb. 500 méteres szakaszon rendkívül jó ívó- és tartózkodási helyet biztosítanak a ragadozó halaknak. A legnagyobb példányok is ezeken a helyeken rejtőznek. A parti fűzfák gyökerei sok helyen benyúlnak a mederbe, a harcsák előszeretettel fészkelik be magukat ezekre a részekre. A tározóban sokféle halfaj otthon érzi magát. Megtalálható a ponty, amur, harcsa, csuka, süllő, balin, keszeg, kárász, busa és törpeharcsa.

 

Erdő nagyon kevés található a derecskei határban. A Kis-erdő a Nagy-szőlőskerttől délnyugatra, az Ó-Kálló egyik kanyarulatában a horgásztónál található. A tórendszer 20 hektáros erdőt ölel át, amely természetvédelmi terület. Az erdőben több védett, jelöléssel ellátott növény honos. A határban lévő kiserdő és a víztározó természetvédelmi szempontból értékes terület. Tájképi értéket képviselnek, állat- és növényviláguk egyediségével is kitűnnek környezetükből.  Jelentős madárfészkelő hely. 

 

Csodálatos természeti szépséget láthatnak az ide látogatók évszaktól függetlenül. A Kiserdei víztározó a horgászok kedvelt helye. A tározó bőséges halállománya és a hosszú, kényelmes partszakaszok ideális teret biztosítanak horgászversenyek lebonyolítására is. A horgászat sokoldalú élményt jelent. A természettől kapott élmények testi-lelki felüdülést, feltöltődést nyújtanak a horgászoknak és családtagjaiknak. 

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés