Derecskei kispadok

Helyi érték megnevezése: Derecskei kispadok
Helyi érték besorolása: Kulturális örökség
Készítette: Nagy Istvánné

 

Az utcai kispadok a lakóházak homlokzata előtt, ereszaljában vagy a kerítés mellett, esetleg a ház előtti járda túlsó oldalán felállított pad, amelyen a házbeliek, szomszédok, vagy a ház előtt elhaladó ismerősök beszélgetésre, pihenésre kiültek. Az utcai padok általában deszkából készültek. Két földbe ásott cölöpre szegelt deszkáról van szó, háttámla nélkül. Ilyen fából készült hosszú padból szinte minden vidéki ház előtt állt egy, hogy a falusi közösségi életet szolgálja. A legtöbb utcai virágoskert előtt egyszerű pad állt az esti és vasárnap délutáni üldögélésre, pihenésre, tereferére. Az utcai padokon folytatott beszélgetések, eszmecseréka falu, közösségi életének fontos formálói voltak. A falu eseményeivel, a külvilág történéseivel kapcsolatos értesüléseket itt cserélték ki, vitatták meg, alakították ki véleményüket. A kispadra oda fért mindenki.

 

A szomszédolás vagy tanyázás jellemző helyszíne a kispad volt, ahová dologidő után, vagy vasárnaponként ültek ki az egymás mellett élők, hogy megvitassák az élet dolgait. Régen az emberek, nem csupán ismerték szomszédjaikat, de szívesen is látogatták egymást. A kapu előtt a lócán vagy éppen a verandán, de szinte nem telt el nap, hogy ne osztották volna meg egymással bánatukat-örömeiket. Az esti etetés, itatás közben kiültek a házak előtti kispadokra, meghányták-vetették a falu és a világ sorsát, vagy a várható időjárást. Régen a falu lakóinak a kispad jelentette a közösségi életet, a szomszédi kapcsolatokat. Megvitatták a jószágtartás dolgait, a mezőgazdaság kérdéseit, vagy csak egy beszélgetési lehetőség, ahol egymást hallgatták, egymásnak meséltek az életükről, élményeikről, problémáikról. Éppen ezért már nem is számítottak idegennek, rájuk nem voltak érvényesek a vendégséggel kapcsolatos normák, illemszabályok. 

 

A padok mintha pihennének mostanság, kevés a kinn ülő ember. A városban jelenleg összesen 15 darab pad lelhető fel. Igen jó és ma már tényleg ritka látvány. A hagyományok követésének jó példája a ház előtti, felújított kis pad. Pár éve még majdnem minden ház előtt volt, sajnos egyre kevesebb van. Amikor padon üldögélve élvezzük a pillanatot, csevegésre invitáljuk a szomszédot, vagy egyszerűen csak nézzük, amint lemegy a nap, a kerti pad máris betöltötte küldetését. Jellegzetes népszokásként néhány helyen máig fennmaradtak a házak előtti kispadokde sajnos lassan eltűnnek a régi népélet tanúi. 

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés