Derecskei szűrrátét

Helyi érték megnevezése: Derecskei szűrrátét – készíti Sárközi Béla Józsefné sz. Kovács Margit – aki ennek továbbéltetője
Helyi érték besorolása: Kulturális örökség
Készítette: Sárközi Béla Józsefné sz. Kovács Margit

 

A derecskei szűrrátét Derecskére jellemző egyedi és sajátos rátétes díszítményrendszer, ami semmilyen más térség díszítményével nem hasonlítható össze. Derecskei sajátosság, mert itt alakult ki, az itt helyben élő és dolgozó mesteremberek mesterségbeli tudásával jött létre, készítették évtizedeken keresztül.

A díszítmény legfőbb jellemzői, a sajátos motívumkincs, a varrógéppel felvarrt díszítmény és a rendkívül aprólékos, kézzel kivágott megjelenítés.

A rátét díszítmények olykor a bihari szűrökön voltak jelen, majd Erdei Lajosnak (szűcs és szűrszabó mester, a Népművészet Mestere) és testvérének köszönhetően átkerültek egyéb viseleti darabokra, lakástextíliákra és használati tárgyakra is.

A derecskei szűrrátét a múltból gyökerező magyar nemzeti értékeket hordoz.

Sárközi Béla Józsefné 1963-1964-ben Erdei Lajos szűrszabó mestertől tanulta a mesterséget. Akkoriban a bihari részre jellemző rátétes szűr motívumait újrafogalmazta, derecskei sajátosságú mintavilágot, díszítményrendszert alakított ki.

1964-ben a Budapesti Népművészek Háziipari Szövetkezetének lett bedolgozója. Saját tervezésű, kivitelezésű munkadarabokat készített (falvédők, párnák, terítők, futók, albumborítók).1967-ben megkapta a népi iparművész címet. Alapító tagja a Bihari Népművészeti Egyesületnek és a derecskei Kézműves Körnek. A Kézműves Kör tagjaként a „Derecske Városáért” kitüntető díjat kapta meg. Rendszeresen részt vesz kiállításokon, vásárokon, mesterség bemutatókon.

Elismerések:

2004. Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék cím oklevél és védjegy

2005. „Kitesszük a szűrét” I. Országos pályázat lakástextília kategória I. díj, használati tárgy kategória I. díj

2007. „Kitesszük a szűrét” II. Országos pályázat lakástextília kategória I. díj, viselet kategória I. díj, használati tárgy kategória II. díj

2007. Országos Kis Jankó Bori Hímzőpályázat - az Oktatási és Kulturális Minisztérium III. díj

2009. „Kitesszük a szűrét” III. Országos pályázat lakástextília kategória I. díj, viselet kategória I. díj

2011. „Kitesszük a szűrét” IV. Országos pályázat hagyományos rátétdíszítés a lakástextíliában és viseletben Minisztériumi díj

2013. „Kitesszük a szűrét” V. Országos pályázat lakástextília kategória I. díj

Sárközi Béla Józsefné és Porkoláb Ferenc szűrrátét készítő népi iparművészek munkásságát egyként kezelve a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár felvette a megyei értékek közzé Derecskei szűrrátét néven.

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés