Deresk

 

Deresk (Drzkovce)

Ország

Szlovákia

Kerület

Besztercebányai

Járás

Nagyrőcei

Rang

Község

Polgármester

Mária Duszová

Teljes népesség

565 fő (2016)

Népsűrűség

26 fő/km²

Terület

20,73 km²

Honlap cím

http://www.drzkovce.ocu.sk/sk/

 

Deresk története
 

Deresk község Szlovákiában a Besztercebányai kerület Nagyrőcei járásában található. Tornaljától 16 km – re északra a Keleti – Turóc partján fekszik.
 

2001 – ben 504 lakosából 347 magyar, 112 cigány és 34 szlovák volt. 1243 – ban Durusk néven mint királyi birtokot említik először, de valószínűleg már a 12. század első felében is létezett. Szent Mihály templomát 1352 – ben említik először. A 16. században a dereskiek református vallásúak lettek, de a 17. században visszatértek a katolikus hitre. 1880 – ban Szász Ágost herceg volt a község kegyura. 1910 – ben 846, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Gömör – Kishont vármegye Tornaljai járásához tartozott.
 

Derecske és Deresk testvérvárosi kapcsolata
 

Először 2008 – ban vettek részt a dereskiek a városnapi rendezvényen, ezt a látogatást viszonozta és a Barátság Vadász Sportegyesület képviselte a várost. A meghívás az I. Falunapra szólt, melyet a félezres, 98 százalékban magyar ajkú falucska első írásos emlékének 765. évfordulója alkalmából rendeztek. Az egész napos ünnepség a kis falu összefogásáról, élni akarásáról szólt.
 

A két település vadásztársaságának kapcsolata évről-évre egyre szorosabbá vált, rendszeresen ellátogatnak egymáshoz.
 

2010. májusi képviselő – testületi ülésen felvetődött, hogy Derecske kössön testvérvárosi megállapodást Deresk településsel. A dereskiek számára fontos, hogy egy anyaországi település egy határon túli településsel tartja a kapcsolatot. A derecskei Város Napon, 2010. június 19 – én megtörtént a megállapodás aláírása.
 

Másfél évtizede indította útjára a derecskei, akkor még József Attila Általános Iskola a nagy magyar költő emlékére meghirdetett szavalóversenyt, mely mára Kárpát – medenceivé nőtte ki magát. A három kategóriában megrendezett szavalóversenyen a helyieken kívül Derecske testvértelepüléseiről, a felvidéki Dereskről, illetve Székelykeresztúrról és Nagyszalontáról érkeztek versmondók.
 

A felvidéki Deresken kölcsönös együttműködési szerződést írt alá a dereski Magyar Tannyelvű Alapiskola és a derecskei Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2010. augusztus 21 – én. Ez az esemény egy újabb állomása azon a megkezdett úton, amely összekötheti Derecske várost és testvértelepülését, Deresket. Az aláírók a megállapodásban megerősítették, hogy a jövőben minden erejükkel támogatják a két tanintézmény közötti együttműködést, a diák – tanárcserét, valamint a meglévő emberi kapcsolatok és barátságok elmélyítését. Szorgalmazzák a tanulók és a tantestületek személyes találkozását, melynek célja egymás közelebbi megismerése, a szakmai ismeretek és a pedagógiai tapasztalatok cseréje, nemzetünk kulturális és történelmi örökségének, hagyományainak ápolása, amely gazdagítja az iskolák arculatát, szélesíti a tanulók és a nevelők látókörét. Egyben a magyar nyelvet anyanyelvként beszélők és szeretők előtt szélesre tárja az Európai Unió kapuit.
 

Látnivalók
 

  • Híres fazekasfalu, ahol a helyszínen tekinthető meg a különböző cserépedények készítése és a fazekasok műhelyei.

  • Római katolikus temploma eredetileg 13. századi gótikus volt, 1645-ben átépítették, majd 1747-ben bővítették.

  • A falu közepén álló kápolna 1883-ban épült.

 

Megosztás közösségi oldalakon
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés