<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Felhívás közterület elnevezésének javaslatára

Felhívás közterület elnevezésének javaslatára

2022-07-06 13:06:04

Felhívás közterület elnevezésének javaslatára

FELHÍVÁS

közterület elnevezésének javaslatára

 

Derecske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Derecske Város Önkormányzat 1/1 arányú tulajdonában álló Derecske, belterület, 1786 helyrajzi szám alatt felvett, „kivett közút” megjelölésű ingatlan elnevezése céljából Derecske város lakosságának véleményét szeretné kikérni, tekintettel arra, hogy az ingatlan elnevezése vált szükségessé.

 

Derecske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek elnevezéséről, valamint azok jelölésének módjáról szóló 16/2009. (IV.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Helyi rendelet) 4. §-a értelmében 

(1) Személyről utcát elnevezni halála után, legalább 10 év elmúltával lehet.

(2) Az utcanév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(3) Kizárólag a családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség így is, vagy csak így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.

(4) Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez az utcanévben is feltüntethető.

(5) Közterület élő személyről nem nevezhető el.

 

Utcaelnevezéssel emléket állítani olyan magyar személynek lehet,

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személyi közmegbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó,

c) akinek Derecske város életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult a város fejlődéséhez.

 

Utcát elnevezni olyan nem magyar személyről is lehet, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt.

 

A közterület elnevezésére javaslatot Derecske város közigazgatási területén a természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek tehetnek.

 

Javaslat a Helyi rendelet 4. számú mellékletében található formanyomtatvány kitöltésével nyújtható be. A formanyomtatvány beszerezhető a Derecskei Közös Önkormányzati Hivatal Jogi és Igazgatási Osztályán (4130 Derecske, Köztársaság út 87.) „B” épület 2. számú irodahelyiségében.

 

A javaslattételek beérkezésének határideje: 2022. augusztus 15. (hétfő) 12.00 óra.

 

Az írásban benyújtott, és Derecske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Kulturális, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága által előzetesen vizsgált, majd az érintett ingatlan-tulajdonosok által véleményeztetett javaslatok alapján a Képviselő-testület dönt a közterület elnevezéséről.

 

A javaslatokat a Derecskei Közös Önkormányzati Hivatalba (4130 Derecske, Köztársaság út 87. szám „B” épület 2. számú iroda, Sárközi-Nagy Katalin igazgatási ügyintézőhöz) vagy a titkarsag@derecske.hu e-mail címre juttathatók el.

 

Tisztelettel:

 

Bordán Szabolcs polgármester

 








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép