<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Háztartási célú kutak bejelentési kötelezettségének megszűnése

Háztartási célú kutak bejelentési kötelezettségének megszűnése

2024-01-18 09:11:22

Háztartási célú kutak bejelentési kötelezettségének megszűnése

Háztartási célú kutak bejelentési kötelezettségének megszűnése
 

2024. január 1-től megszűnik a háztartási kutakra vonatkozó bejelentési kötelezettség!

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Törvény) kimondja, hogy nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a 2024. január 1. előtt a létesítésekor hatályos jogszabály előírása ellenére engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kútra (a továbbiakban: háztartási kút).

A törvény alapján háztartási vízigény: évi 500 m3-t meg nem haladó mértékű vízhasználat, amelynek célja természetes személyek ivóvízellátásának, vagy személyes és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükségletének biztosítása, függetlenül a kút létesítési helye szerinti ingatlan tulajdoni viszonyaitól és az ingatlan fekvésétől.

Az új szabályozás alapján sem bejelenteni, sem engedélyeztetni nem szükséges a háztartási kutat, ha az vízkészlet-védelmi szempontból nem kockázatos területen létesül.   

A törvény a Kormány feladataként előírja vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítését, mely itt tekinthető meg:  https://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

Az országtérkép Derecskén – vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területként – jelenleg 4 db 100 méteres sugarú kört jelöl meg, mely területeken a háztartási kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését ezentúl is előzetesen be kell jelenteni a vízilétesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére (a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 24. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat jegyzőjének).

 

Mezőgazdasági célú kutak

A Törvény kimondja, hogy a 2024. január 1. előtt létesített, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági célú kút fennmaradásához nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés.

A mezőgazdasági célú kút üzemeltetője felelős azért, hogy a felszín alatti vizet – a törvényben foglaltak figyelembevételével – csak olyan mértékben vegye igénybe, hogy a vízkivétel és a vízutánpótlódás mennyiségi egyensúlya minőségi károsodás nélkül megmaradjon, és teljesüljenek a vizek jó állapotára vonatkozó célkitűzések elérését biztosító követelmények. A vízügyi hatóság e kötelezettség betartását a felszín alatti vizek vagyonkezelőjének bevonásával ellenőrizheti. Ha a mezőgazdasági célú kút üzemeltetőjének vízhasználata veszélyezteti más engedélyezett vízhasználatok biztosítását vagy károsítja a felszín alatti vízkészleteket, a veszélyeztetés, károsítás megszüntetése érdekében a vízügyi hatóság hivatalból, vagy a felszín alatti vizek vagyonkezelőjének kezdeményezésére a mezőgazdasági célú kút üzemeltetőjét megelőző és kárelhárító intézkedésekre kötelezi.

2024. január 1-től a Törvény tartalmazza a mezőgazdasági célú kutakra vonatkozó engedélyezés és bejelentésre vonatkozó szabályokat: A vízkészletvédelmi országtérképen vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a mezőgazdasági célú, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni az öntözési igazgatási szerv (Nemzeti Földügyi Központ, székhelye: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5., levélcíme: 1590 Budapest, Pf. 195) részére. A bejelentett vagy vízjogi engedély alapján működő mezőgazdasági célú kút a víz mennyiségének mérését biztosító digitális kútvízmérő alkalmazásával üzemeltethető. A mezőgazdasági célú kút kizárólag a létesítő, üzemeltető művelése alatt álló földterületek haszonnövény-termesztési célú öntözését és haszonállat-állománya ellátását szolgálhatja.

Az ötven méter talpmélységet meghaladó mélységű vagy az első vízzáró réteget érintő mezőgazdasági öntözési célú kút létesítését, vagy a korábban létesített ilyen jellegű kút fennmaradását engedélyeztetni kell!

 

Derecske, 2024. január 18.
 

Varsányiné dr. Antal Erzsébet 
jegyző

 








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép