<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Lakossági tájékoztatás (2021. december 28.)

Lakossági tájékoztatás (2021. december 28.)

2021-12-28 10:19:48

Lakossági tájékoztatás (2021. december 28.)

Lakossági tájékoztatás

 

Az év végéhez közeledve ismét elérkezünk a felelős állattartás kérdésköréhez, hisz november végén, december első napjaiban ismét megnövekedett Derecske utcáin kóborló kutyák száma.

 

Napi szintű gyakran ismételt kérdés:

Mit tegyünk, ha az utcán kutyát látunk? 

Hol, kinél, milyen számon jelenthetem be?

 

Kóbor, kóborló valamint veszélyt jelentő állatok bejelentése:

-munkaidőben a Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft. 54/410-005-ös telefonszámán, 

-a DEVAG Kft. ingyenesen hívható készenléti telefonszámán: 06 80/620-007,

-valamint Derecske Város Applikációján keresztül a Bejelentés menüpontban lehetséges.

 

Szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a DEVAG Kft. munkatársai napi munkájuk során nem követik a közösségi média felületein megjelenő, Facebook posztokat, azok nem is számítanak hivatalos bejelentési módnak. Kérjük, hogy ezzel szemben inkább a fentebb felsorolt 3 csatornát rögzítsük a köztudatba a lekövethető és gördülékeny ügymenet érdekében.

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, amennyiben a DEVAG Kft. munkatársai kóbor vagy csupán kóborló ebet fognak be, a gazda sikeres azonosítása esetén ellene akár szabálysértési eljárás is indulhat, valamint állatvédelmi bírság szabható ki!

 

Az állatvédelmi bírság alapösszege 2021. január 1-től 75.000 Ft-ra emelkedett, így jelentős összegű bírságra számíthat az, aki a tulajdonában lévő ebet nem a vonatkozó jogszabályi előírások szerint tartja. 

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a bírság megfizetése továbbra sem jelent mentesítést az egyéb jogkövetkezmények alól!

 

Amennyiben a kutyában nincs azonosításra alkalmas chip, a Civil Debreceni Állatmentők segítségével elszállíttatjuk az ebet a településről, melynek tartásáról, illetve „gazdásításáról” a továbbiakban ők gondoskodnak.

 

A DEVAG Kft. munkatársai erejükön felől igyekeznek gondoskodni a kutyák mielőbbi befogásáról, mely nem esetben egyszerű, napokig, akár hetekig tartó feladatukká válik. 

 

Szívtelennek tűnhet, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy kollégáink munkáját nem segíti, ha etetik utcán a csatangoló ebeket, ezen jó szándék megnehezíti az állatok befogását és mielőbbi biztonságos helyre történő szállításukat.

 

Kiemelten kérjük, hogy a közterületen esetlegesen kihelyezett állatbefogó csapdákhoz hozzányúlni, áthelyezni, azokban élelmet vagy egyéb tárgyakat elhelyezni biztonsági és balesetvédelmi okból tilos!  

 

A közelgő ivarzási időszak, a beinduló ösztönök, valamint a szilveszteri petárdázásból, tűzijátékból származó zajártalom is potenciális veszélyforrást jelentenek kedvenceink számára. Aki csak teheti zárja ilyenkor kedvencét biztonságos helyre.

 

Ezúton szeretnék megkérni minden állattartót, hogy ebben a kritikus időszakban fokozottabban figyeljük, kiemelten az udvaron tartott kutyáinkra! Köszönjük az együttműködést!

 

Szeretném megköszönni a településen élő minden lelkes, önkéntes állatmentő-állatbarát egész éves, áldozatos munkáját. Egy-egy állat befogása a segítségük és összehangolt tevékenységük nélkül nem járt volna sikerrel.

Sok esetben egy telefonhívás életet menthet!

 

Ács-Dósa Mónika

alpolgármester








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép