<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Tájékoztató az óvodai felvétel rendjéről 2024.

Tájékoztató az óvodai felvétel rendjéről 2024.

2024-03-01 09:20:11

Tájékoztató az óvodai felvétel rendjéről  2024.

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÓVODAI FELVÉTEL RENDJÉRŐL

2024.

 

Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény.

 

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezése szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie.

 

A hároméves kortól kötelező óvodába járás alól a szülőnek lehetősége van felmentést kérni. A szülő - tárgyév április 15. napjáig benyújtott - kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, különös méltánylást érdemlő esetben, - ha a szülő a gyermek negyedik életévének betöltését megelőzően már kérelmezte, úgy újabb - kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti a Kormány rendeletében kijelölt szerv (Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Derecskei Járási Hivatala) felmentheti a gyermeket az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő, továbbá tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetében az Eütv. 89. §-a szerinti általános járóbeteg-szakellátásban, vagy az Eütv. 91. §-a szerinti általános fekvőbeteg-szakellátásban részt vevő szakorvos rendelhető ki. Tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetében a kérelem a tárgyév április 15. napja után is benyújtható. Az eljárási határidő ötven nap. /Ntv. 8. § (2) bek./

 

A döntés ellen közigazgatási pert a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül lehet megindítani. A felmentést engedélyező szerv döntését a bíróság nem változtathatja meg. /Ntv. 8.§ (2a) bek./

 

A nemzeti köznevelési törvény szerint az óvodai felvétel jelentkezés alapján történik. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik.

Az óvodába a gyermek harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.

 

A nemzeti köznevelési törvény alapján az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

 

Amennyiben a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülő köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját (május 20.) követő tizenöt napon belül, azaz 2024. június 4-ig írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az OH honlapján (https://www.oktatas.hu/kozneveles/kulfoldre_tavozas_bejelentese), és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan, vagy postán a következő címre: Oktatási Hivatal, Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.

A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával jogviszonyban álló gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti, előzetesen köteles értesíteni az óvodaigazgatót.

 

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható.

 

A beiratkozás időpontja: 2024. április 22-26. (hétfőtől - péntekig). 8:00 - 16:00 óra között.

 

A felvételi jelentkezési lapot a következő formában lehet benyújtani:

- Elektronikusan (online): a kitöltött, aláírt jelentkezési lapot derovib@derecske.hu email címre kell elküldeni. A jelentkezési lapot az óvoda honlapjáról, (www.derecske.hu), a „Dokumentum” fül alatt lehet letölteni.

vagy

- Papíralapon: a kitöltött, aláírt jelentkezési lap leadási helye Derecskei Mese - Vár Óvoda (4130 Derecske, Városház u. 3.) titkársága.

 

Amennyiben nincs a szülőnek vagy törvényes képviselőnek lehetősége letölteni a jelentkezési lapot, akkor az óvodában munkanapokon 8 - 16 óra között személyesen is kérhető nyomtatvány a járványügyi szabályok betartása mellett.

 

Jelentkezési lapot kell kitöltenie:

- Akinek gyermeke Derecskén lakik, 2024. augusztus 31-ig betölti a 3. életévét és nem érkezett olyan jelzés, hogy másik óvodába iratkozik be.

- Akinek gyermeke 2024. szeptember 01. és 2025. február 28. között tölti be a 3. életévét és igénybe szeretné venni az óvodai nevelést.

- Aki Derecskén lakik, de nem a Derecskei Mese - Vár Óvoda intézményünkbe iratkozik be, hanem más óvodába.

- Aki nem Derecskén lakik, de a Derecskei Mese - Vár Óvoda intézményünkbe kívánja beíratni gyermekét.

 

A beiratkozás időpontjában a szülőknek nem szükséges személyesen megjelenniük az intézményben. Ha a gyermek felvételt nyert, a jelentkezési lapon feltüntetett adatok alapján berögzítjük a Köznevelés Információs Rendszerébe a beiratkozás tényét, melynek eredményeképpen a gyermek jogviszonya létrejön.

 

A gyermek óvodai nevelésének első napján kell bemutatni a beiratkozáshoz egyébként szükséges iratokat.

 

A jelentkezéshez szükséges iratok:

  • gyermek nevére kiállított igazoló hatósági igazolványok (születési anyakönyvi kivonat, TAJ kártya);
  • szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványok és lakcímet igazoló hatósági igazolvány;
  • nyilatkozat gyermekétkeztetés normatív kedvezmények igénybevételéhez;
  • egyéb igazolások, amely a gyermek óvodai felvételét indokolja;
  • nyilatkozat a diabétesszel élő és / vagy fokozott kockázatú allergiás betegséggel diagnosztizált gyermek egészségügyi állapotáról;
  • nem magyar állampolgárság esetén, az ország területén való tartózkodás jogcímét igazoló okirat.

 

A felvételről, átvételről a Derecskei Mese - Vár Óvoda igazgatója dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az intézmény vezető bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre.

Az intézmény vezetője a felvétel tárgyában az óvodához eljuttatott felvételi kérelmek alapján hozza meg döntését, melyről írásban értesíti a szülőt.

 

Az óvodai jogviszony létesítésével kapcsolatban az intézmény vezetője által hozott döntés ellen a szülő a közléstől számított tizenöt napon belül eljárást indíthat. Az eljárást megindító kérelmet Derecske Város Önkormányzat Jegyzőjének (4130 Derecske, Köztársaság út 87.) címezve, de a Derecskei Mese - Vár Óvodához kell benyújtani.

 

 

 

A gyermekeket megillető szociális kedvezmény:

Az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani az óvodai nevelésben részesülő gyermek számára, ha

- rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,

- tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek,

- olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek,

- olyan családban él, amelyben a szülő nyilatkozata alapján az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át vagy

- nevelésbe vették.

 

Kérnénk, a kedves szülőket, aki az ingyenes óvodai gyermekétkeztetést igénybe szeretné venni, akkor az óvoda honlapjáról (www.derovi.hu) a „Dokumentum” fül alatt a nyilatkozatot töltse le és küldje el a derovib@derecske.hu email címre.

 

Szeretettel várjuk a gyermekeket a Derecskei Mese - Vár Óvoda intézményünkben!

 

Derecske, 2024. február 15.

 

Nagy Éva

Derecskei Mese - Vár Óvoda

igazgatója

 

 








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép