Kezdőlap >> Település >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  Kiss Lajos lakatos, díszműkovács mester munkássága

Kiss Lajos lakatos, díszműkovács mester munkássága

Helyi érték megnevezése: Kiss Lajos lakatos, díszműkovács mester munkássága
Helyi érték besorolás: Ipari és műszaki megoldások, Kulturális örökség
Készítette: Makleit Zsolt

 

Kiss Lajos 1956-ban született Derecskén. Általános iskolai tanulmányait is itt végezte. 1971-ben a MÜM 149. számú Ipari Szakközépiskolába járt, lakatos tanulónak jelentkezett. A gyakorlati képzést a Derecskén található legnagyobb ipari cégnél a Mezőgép vállalatnál végezte. Szakmunkás vizsga után, munka mellett a debreceni Mechwart András gépipari technikumban gépgyártás technológus vizsgát tett. A Mezőgépnél először lakatosként, majd különféle műszaki munkakörökben dolgozott. Mindeközben a kétéves sorkatonai szolgálat alatt az egyik polgári alkalmazott kollégával az akkor még működő „Sóti”-féleDíszműkovács-műhely munkáival ismerkedhetett meg.

1982-ben a Debreceni Építőipari és Tervező vállalat műszaki előkészítőjeként találkozott a műemlék jellegű és védett épületek gyönyörű vasmunkáival. Ez idő tájt a lakatosok főleg a házgyári tömegtermelés kiegészítő és szocreál stílusú szerkezeteit gyártották, de az igényesebb műlakatos munkára nehezen találtak kivitelezőt. Akkoriban mélyült el a stílustörténetek tanulmányozásában.

A DEFÉM ipari szövetkezettől a rendszerváltás éveiben előbb másodállásban, majd 1999-től főfoglalkozású iparosként vált meg, azóta egyéni vállalkozó. Saját kovácskohóját még ipari tanulóként készítette, akkoriban főleg hevedereket, ácskapcsolókat, később csapszegeket, tornatermi kötélhorgokat készített. A vállalkozáshoz még két alkalmazott társult, és tanulókat is tanított.

Ekkor már szállodák sokaságának, gyógyfürdőknek, földhivatali épületeknek, megyei múzeumoknak a kovácsolt berendezéseit, kapuit, korlátait készítették.

A Derecskei Kézműves Kör tagjaként a Bihari Népművészeti Egyesületnek is tagja lett. Itt folyamatosan zsűriztette a „népies ihletettségű” tárgyait. A Budai Várban a Mesterségek Ünnepén is vett már részt, itt bemutató kovácsolást végzett napokon át. Gyertyatartóját külön kiállításra is beválogatták. Az áttörést a díszkovácsolás irányába a Hajdú- Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a „hónap kézműves remeke” cím elnyerése (Dante Étterem) után hozta meg. Ezt követően egyre több étterem és szálloda berendezéseit és az épületek környezetét díszítő tárgyakat készített a megyében.

Derecskei köztéri munkái három darab kandeláber elkészítésével kezdődött, amelyeknek elkészítését helyi vállalkozók támogatták. Később a Szent István szobor környéke, a Rákóczi utcai felszabadulási emlékmű környékének lakatos, díszműkovács munkáit végezte. A főtér átalakítása során ismét kandelábereket készített, melyek a többi tárgyhoz hasonlóan, egységes motívummal készültek. Ezek a tárgyak zsűriztetve és védjeggyel ellátottak lettek. A Református Templom kapuit, a szakiskola ablakrácsait, a művelődési ház falán lévő 1956-os emléktáblát szintén Kiss Lajos készítette.

Köztéri munkái mellett számos egyéni megrendelést is teljesített, igényes ízlésvilággal, színes egyedi formákkal: BoldAgro irodaépület, a köztemetőben lévő zsűrizett sírkereszt, a Rákóczi út 2. sz. lakóház kerítése, Rákóczi út 23. sz. lakóház kerítése, Mátyás király út 13. sz. lakóház kerítése, Erkel Ferenc utca 11. sz. lakóház kerítése.

Derecske Város Önkormányzata nevében kopjafa vasalatot készített az erdélyi Nyergestetőre. Rómában a Gerevics Tibor emlékhely koszorútartójának kialakítása is az ő nevéhez fűződik, továbbá Debrecenben a Méliusz Központ emlékhely babérkoszorúja.

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés