Responsive image


Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

Feltöltve: 2016-02-26 08:16:05

Cím: 4130 Derecske, Lengyel u. 1. 

Telefon: 54/410-108; Fax: 54/410-363

E-mail: iskola@rakoczi-derecske.sulinet.hu

OM azonosító: 031203

Intézményvezető: Nagy József

Igazgatóhelyettes: Káplárné Bacskai Mariann

Iskolatitkár: Kaszás Ildikó, Katona Gabriella

Honlap: www.rakoczi-derecske.sulinet.hu

 

Iskolánk Derecskén, Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől keletre (22 km-re) található, közel tízezres lakosú kisváros, a járási központ egyetlen középiskolája. Az intézmény szakmai alapdokumentuma szerint: közös igazgatású köznevelési intézmény, gimnáziumi és szakközépiskolai alapfeladattal. Szakmailag és szervezetileg két önálló intézményegységből áll, a középiskolai és a kollégiumi intézményegységből.

Az iskolát 1963-ban alapította a Hajdú-Bihar Megyei Tanács. Az eredeti Tótfalusi Sándor nevet 1989-ig viselte. Ekkor vette fel a Derecskéhez kötődő erdélyi fejedelem, I. Rákóczi György nevét. A szakközépiskolai képzés 2001 szeptemberétől indul be, idegenforgalmi és informatikai szakmacsoportos oktatással. A 2002/2003-as tanévben megjelenik a rendvédelmi képzés, amelynek máig töretlen a népszerűsége. 2005-ben az iskola 374 tanulójából 270 már ezt a képzési formát választotta.

2007-ben a tanulói igényeket figyelembe véve a gimnáziumi osztályokban is beindult a rendvédelmi fakultáció. A megyében elsőként kötöttünk megállapodást a Debreceni V. Bocskai Lövészdandárral, hogy a honvédelmi pályára előkészítő képzést is kialakíthassuk mindkét oktatási típusban: a gimnáziumban és a szakközépiskolában is. 2006 és 2011 között csak a mi intézményünk szervezhetett érettségi vizsgát katonai alapismeretek tantárgyból az egész országban. A 2013/2014-es tanévtől a honvédelmi képzés csak gimnáziumi osztályokban folytatható.

A tanulólétszám az elmúlt években dinamikusan nőtt. A jelentkezők arányát tekintve népszerű az iskola, különösen a rendvédelmi és a honvédelmi tagozatunk, mind a szakközépiskolai, mind a gimnáziumi formában. Ezekre a szakokra fizikális szintfelmérővel lehet bejutni, valamint a pontszámításnál a tanulmányi eredményt vesszük döntő módon figyelembe.

Tanulóink a mindennapos testnevelés keretein belül hetente 2 órában úszásfoglalkozáson vesznek részt, valamint heti két speciális gyakorlatot is tartunk nekik (kung-fu és judo óra heti váltásban). A rendvédelmi-honvédelmi képzésben részt vevő tanulóknak a 10. évfolyam végén úszásvizsgát kell tenni. Lehetőséget biztosítunk a lövészet gyakorlására is.

A rendvédelmi, honvédelmi osztályokban tanulók jelentős jogi alapképzést kapnak, mely felkészít a jogi tanulmányok folytatására. A szakmai tantárgyakat aktív és szolgálati nyugdíjban levő rendőrök tanítják magas színvonalon.

Az Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Versenyen már hetedik éve sikeresen szerepeltek diákjaink. Minden évben iskolánk diákja nyeri el a legeredményesebb Hajdú-Bihar megyei versenyző különdíját, és minden tanulónk döntős az országos versenyen. 2013-ban iskolánk csapata nyerte meg az Országos Rendészeti Csapatversenyt.

Diákjaink rendszeresen részt vesznek helyi, megyei és regionális szintű szavalóversenyeken, ahol szinte mindig dobogós helyezést érnek el.

Ezenkívül részt veszünk még lövészversenyeken, sport diákolimpiákon, közlekedésbiztonsági kupán, járőrversenyeken, határon túli történelmi versenyeken, komplex természettudományos vetélkedőkön, katasztrófavédelmi versenyeken, idegen nyelvi versenyeken, OKTV-n.

Képzési kínálatunk

Intézményünkben gimnáziumi és szakközépiskolai képzés zajlik.

Gimnáziumi képzéseink:

  • 4 évfolyamos humán orientációjú osztály
  • 4 évfolyamos honvédelmi orientációjú osztály
  • 4 évfolyamos rendvédelmi orientációjú osztály

 

Szakközépiskolai képzésünk:

  • Rendészeti pályára előkészítő szakgimnáziumi képzés (volt szakközépiskolai képzés)

 

Kollégiumi intézményegység

Cím: 4130 Derecske, Köztársaság út 99.

Telefon: 54/410-074

E-mail: lorantffy@kollegium-derecske.sulinet.hu

Kollégiumvezető: Varga-Házi Anikó

Kollégiumunk az I. Rákóczi György Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium intézményegységeként működik. A Lorántffy Zsuzsanna nevet 1989-ben vettük fel. A kollégium diákjai az iskola tanulói közül kerülnek ki. Az 1989-ben épült kollégiumi épület az iskola közelében, a Köztársaság utca 99. szám alatt található. Az eredetileg 64 fő elhelyezésére alkalmas két emeletes épületben 4-5 fős szobákban helyezzük el a tanulókat. Emeletenként közös zuhanyzó, WC és konyha-étkező áll a tanulók rendelkezésére.

Felszereltségünkről

A 4-5 fős, egyszemélyes és emeletes ágyakkal, íróasztalokkal, könyvespolcokkal, székekkel, éjjeli lámpákkal és beépített szekrényekkel felszerelt szobákban telefon is található. A szobák külön, biztonsági kulccsal zárhatók. A konyhákban mikrohullámú- és melegszendvics-sütő, teafőző, villanyrezsó és hűtőgép is található. A földszinten kulccsal zárható rekeszes nagy hűtőszekrény áll a tanulók rendelkezésére.

Új, 22 munkaállomással felszerelt Számítógépterem és könyvtár járul hozzá a tanulók hatékonyabb felkészüléséhez és a szabadidő hasznos eltöltéséhez. A délutáni szilenciumok alkalmával televízióval és DVD-lejátszóval felszerelt tanulószobákban készülnek fel másnapra a diákok tanári felügyelet és segítségnyújtás mellett. Szabadidejükben lehetőségük van tévézésre, filmnézésre, internetezésre és sportolásra is. A kollégium alagsorában kialakított klubteremben pingpongasztal és asztali csocsó áll a tanulók rendelkezésére. Kollégium udvarán bitumenes focipálya, a közeli sportcsarnokban jól felszerelt konditerem, a gimnázium épületében tornaterem, illetve a kollégium szomszédságában egy teniszpálya található. Tanulóink közül sokan járnak heti rendszerességgel különböző edzésekre: kézilabda, foci, boksz, kung-fu, kosárlabda.

 

E-önkormányzat portál


Ajánló


Étlap


Ajánló
Ajánlatunk

Responsive image

Facebook