Responsive image


Derecskei rátétes szűr és szűrrátétes

Feltöltve: 2016-02-29 12:49:08

Helyi érték megnevezése: Derecskei rátétes szűr és szűrrátétes
Helyi érték besorolása: Kulturális örökség
Készítette: Porkoláb Ferenc

Porkoláb Ferenc gyermekkorában nagy hatással volt rá szomszédja, Erdei Piroska szűrrátét készítő és testvére Erdei Lajos, szintén szűrrátét készítő népi iparművész. 1979 óta a tőlük tanultakat önállóan próbálta elkészíteni. 1980-ban részt vett egy szűrrátét készítő tanfolyamon, melyet Nagy Gyula népi iparművész vezetett. Tőle tanulta a gyakorlati fogásokat, tervezéseket. 1980-tól a Népművészek Háziipari Szövetkezetének bedolgozója.

1996-ban a derecskei Kézműves Kör első kiállításán részt vett, melynek azóta is tagja. A Kör berkein belül megyei és országos kiállításokon és falunapokon mutatja be munkáit. A Kézműves Kör tagjaként a „Derecske Városáért” kitüntető díjat kapta meg.

2000 óta a berettyóújfalui Bihari Népművészeti Egyesület tagja lett. Az Egyesülettel számos hazai és külföldi kiállításra és vásárra eljutott. 

Elismerések:
2001. Népi hímzés kategóriában népi iparművész címet kapott 
2004. Kis Jankó Bori Hímzőpályázat különdíj 
2013. „Kitesszük a szűrét” pályázaton a derecskei rátétes szűrje a díjazottak között szerepelt. 
2013. Kis Jankó Bori Hímzőpályázat - Emberi Erőforrás Minisztérium I. díj
2014. Népművészet Mestere Díj

Sárközi Béla Józsefné és Porkoláb Ferenc szűrrátét készítő népi iparművészek munkásságát egyként kezelve a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár felvette a megyei értékek közzé Derecskei szűrrátét néven.
 

 

Étlap


Ajánló


Ajánlatunk

Responsive image

Facebook