Responsive image


Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Feltöltve: 2017-04-06 05:01:04

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

 

Február 22-én a művelődési házban tartott rendezvényen emlékeztünk a kommunizmus áldozataira.

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.
A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban százmillióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az egymilliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzések során. 
Farkasvölgyi Győző, derecskei történelemtanár előadása és A szovjet sztori című dokumentumfilm bemutatása tökéletes képet mutat arról a korról, része kell legyen a történelemkönyveknek. Megtanít minket arra, hogyan tanuljunk múltunkból, hogy az ne ismétlődhessen meg. Különösen a fiatal korosztály számára fontos tapasztalatszerzés az ilyen rendezvény.
Talán majd legközelebb nagyobb létszámban képviseltetik magukat.

Némethy Norbert

Forrás: Derecskei Hírek

Fotók: Makleit Zsolt

Étlap


Ajánló


Ajánlatunk

Responsive image

Facebook