Responsive image


Gobelin Kiállítás

Feltöltve: 2017-04-08 06:42:17

Gobelin Kiállítás

 

A Derecskei Goblein Kör alkotóinak munkáját tekinthették meg február 21. és március 9. között az érdeklődők. A művek között híres festők reprodukcióit, enteriőrt, csendéletet is találhattunk, köztük olyan ismert művek gobelin mása készült el, mint a Lila ruhás nő. A kör alkotóinak majd tíz éven át nem volt lehetősége bemutatkozni, mígnem a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetőjéhez, Nádházi Tálas Csillához nem fordult Szőllősi Imréné nyugalmazott vizuális-kultúra, rajz szakos tanár. Az intézményvezető nagyszerű ötletnek tartotta, hogy a Derecskei Goblein Kör egy időszakos kiállítás keretein belül mutathassa be az elmúlt tíz év munkáját, amely idővel akár éves szinten is megrendezésre kerülhet. (S-VÁ)

„A gobelinhímzés egy szövésfajtát utánzó technika, amely tulajdonképpen a keresztöltés balról jobbra dőlő felét használja alapöltésként. A gobelin (ejtsd: goblen) vagy szövött kárpit, faliszőnyeg, falkárpit a fal takarására és díszítésére szolgáló textil. A gobelinhímzés-technika a 19. században alakult ki, mint neve is mutatja, Franciaországban. A polgárosodás, a szövőipar fejlődése miatt, valamint igény hiányában abbahagyták a nagyméretű és munkaigényes falikárpitok szövését a takácsok. A nagypolgári és kispolgári igények kielégítésére a kézimunka új ága született: a gobelinhímzés.”

A francia szóeredet miatt több néven is hibásan elterjedt gobelinnek nagy népszerűsége van Derecskén is. A február 21-én megnyitott kiállításon Bakó István polgármester úr köszöntötte az érdeklődőket, majd átadta a szót Szőllősi Imréné nyugalmazott rajztanárnak és Pardi Sándornak, aki hivatalosan is megnyitotta az egy évtized munkáit magába foglaló válogatást. Az alkotások tájképek és emberi portrék bemutatásával színes látványvilágot tárnak az érdeklődők elé. És az érdeklődők jöttek is szép számmal. Gyorsan megtelt a művelődési központ kiállítóterme, gobelinhímzőkkel, rokonokkal, ismerősökkel és nézelődőkkel. Az alkotók száma is figyelemre méltó, tizenhatan hetvenegy munkát mutattak be, szép válogatásnak bizonyult. A kiállítás március 9-ig volt megtekinthető, az utóbbi évek egyik leglátogatottabb tárlata záródott le ezen a csütörtökön. 
A kiállítok névsora: Arany Gáborné, Bagdán Lajosné, Dávidné Kása Gizella, Juhos Imréné, Kovács Károlyné, Pásku Miklósné, Péter Miklósné, Sáfrány Józsefné, Serestyén Nikolett, Szabó József Attiláné, Baranyai Enikő, Szilágyi Mihályné, Varga Lajosné, Vida Dezsőné, Zöld Gyuláné. Elhunytak: Bene Lajosné, Dr. Fülöp Tamásné.

Némethy Norbert

Forrás: Derecskei Hírek

Fotók: Fórián József

Fotók: Smogrovits-Varga Ágnes

Étlap


Ajánló


Ajánlatunk

Responsive image

Facebook