Responsive image


A Derecskei Kék-Kálló Citerazenekar

Feltöltve: 2017-08-21 16:48:49

A Derecskei Kék-Kálló Citerazenekar


A Derecskei Települési Értéktár Bizottság minden hónapban egy-egy helyi érték ismertetésével kívánja bemutatni a derecskei lakosság számára a már felvételre került helyi értékek gyűjteményét. A soron következő cikkünk a Derecskei Kék-Kálló Citerazenekart kívánja bemutatni.

A Kék-Kálló Citerazenekar 2007. február 16-án alakult 9 helyi lakossal, Csik István nyugalmazott iskolaigazgató vezetésével. 2010 óta 7 állandó fővel (Csik István művészeti vezető, népi furulyás, Szőllősi Sándor, Kovács Ferenc prim citerások, Nyeste Lajos, Vadász István, Dobos Lajos tenor citerások, Kiss Gábor basszus és tenor citerás) dolgozik. Céljuk az autentikus népzenei hagyományápolás ügyének elkötelezett helyi képviselete, a hangszeres népzenei kultúra ismeretterjesztő, szórakoztató lehetőségeinek tudatos kihasználása Derecskén, határainkon belül és kívül. 
Műsoraikat a művészeti vezető által kigyűjtött, válogatott és szerkesztett autentikus népdalcsokrokra építik területi és tematikai meghatározottság alapján. Elsősorban a bihari népzenei dialektus népszerűsítését vállalták fel, de ismeretterjesztő missziójukat igyekeznek betölteni csaknem minden magyarlakta tájegység népdalkincsének feldolgozásával. 
2009-ben a zenekar tagja lett a Vass Lajos Országos Népzenei Szövetségnek és szakcsoportja a Derecskéért Civil Összefogás Egyesületnek. 
Az együttes két önálló, 1-1 órás, összesen 88 népdalt, népi éneket tartalmazó CD lemezt készített. Az idei évben tervezik harmadik önálló CD lemezük felvételét. 
A szakmai jellegű minősítések közül büszkeséggel tölti el a zenekart: 
- A Vass Lajos Népzenei Szövetség országos versenysorozatainak legfontosabb fórumáig, a Kárpát-medencei döntőig való eljutás Budapestre és az ott kapott „Kiemelt Nívódíj” 
- A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége térségi minősítőjén megítélt „Kiváló fokozat” 
- A Derecske Város Önkormányzat által adományozott „Derecske Városáért” elismerő cím. 
A Bizottság ezúton is szeretné kifejezni háláját Csik Istvánnak, akinek áldozatos munkája eredményeként a „Derecskei Kék-Kálló Citerazenekar” címmel kidolgozott javaslatát a Derecskei Települési Értéktár Bizottság felvette a helyi értékek gyűjteményébe.

Derecskei Települési
Értéktár Bizottság

Forrás: Derecskei Hírek

Fotó: Magánarchívum


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook