Responsive image


Élményalapú ismeretszerzés a természetben I.

Feltöltve: 2017-10-16 10:35:25

Élményalapú ismeretszerzés a természetben I.

 

A 4. a osztályos tanulók az őszi tanulmányi kirándulásaik alkalmával megfigyelések, felfedezések és tapasztalások segítségével gazdagították ismereteiket.

Közös élményeiket fogalmazásaikban mesélik el.

A kirándulások szervező és kísérő pedagógusa Dendörferné Orbán Erzsébet tanítónő volt.

 

 

Környezet óra a természetben

 

Egy szeptember végi őszi napon a 4. a osztály a derecskei Horgásztóhoz szervezett tanulmányi kirándulást. Indulás előtt nagy volt a sürgés-forgás, alig fértünk a bőrünkben.  Szerencsére szép napsütéses idő volt, így lovas szekérrel mentünk.

Egy szép mezőn haladtunk keresztül. A tóparthoz érve, az erdő és a vízpart világát egymás mellett láthattuk. A tankönyvből tanultak mind élőben tárultak elénk. A valóságban megfigyeltük az erdő szintjeit, annak növényeit. Kökényt és szedret kóstoltunk. Az itt élő állatokat bár nem láttuk, de a természetvédelmi táblákról megtudhattuk, hogy mik élnek itt. Például fekete harkály, bölömbika. Az erdő mellett láttuk a horgászok kedvenc helyét, a horgásztavat. Megnéztük a tó körül élő növényeket: nádat, gyékényt, sást, nyírfát, fűzfát, nyárfát és a lágyszárú növényeket. Gumicsizma volt rajtunk, ezért a tó sekély szélére is bemerészkedtünk, ahol láttuk a halakat, gyíkot, siklót, békát, csigát, vízipókot, sőt egy óriás kagyló is Tibike kezei közé került.

Ez a délután is gyorsan elrepült, szinte észre sem vettük milyen sok ismerettel gazdagodtunk, amit környezetismeret órán tudunk hasznosítani.

Osváth Réka és Csetreki Fanni
                                                                                                            4.a

 

Környezet óra a tanyán

 

A 4. a osztály szeptemberben, környezetismeret óra keretén belül tanyalátogatást tett.

Ezt a ritka és nagyszerű lehetőséget Börcsök Balázs osztálytársunk nagyszülei biztosították.

Boldogan fogadtuk az örömhírt, hogy Pásti Lajos bácsi szeretettel fogad bennünket tanyájukra.

Elérkezett a kirándulás napja. Fokozta az izgalmakat, hogy Erzsike néni az oda-vissza utat kerékpárral szervezte. Kígyózva, hosszan egymás után karikázva, kíváncsian érkeztünk meg a Pásti tanyára. Amikor beléptünk a kapun, igazi farmernek érezhettük magunkat. Nagyon sok számunkra érdekes dologgal ismerkedhettünk meg. Régi kukoricamorzsoló, eke, csoroszlya, kultivátor, borona, cukorrépa-daráló, de a legjobban a kistraktornak örültünk, mivel azt mi magunk is vezethettük. Sok olyan növény is volt, amit eddig csak a boltban láttunk. Megkóstoltuk a finom gyümölcsöket, érdekes zöldségeket. A veremből vilmoskörtét választhattunk. Már degeszre tömtük a pocakunkat, amikor Lajos bácsi elővarázsolt egy nagy tál pogácsát, amit Ica mama sütött nekünk. Nagyon finomra sikerült, mind elfogyott. A tanya állatai nagyon szelídek voltak. Galambot röptettünk. A vietnami kis malac nagyon élvezte, ha a hasát vakartuk. A kecske engedte, hogy megfejjük. Természetesen a langyos kecsketejet mind megittuk.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy eltelt a délután, kerekezhetünk vissza az iskolába.

Nagyon örültünk, hogy ilyen élményekben gazdag környezetismeret órán vehettünk részt.

Köszönjük Balázsnak és nagyszüleinek.

Fórián Dóra  és Schneider Lukács
                                                                                                                       4. a

 

Fotók: Magánarchívum

 

Étlap


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook