Responsive image


Bocskai-napok eseményei

Feltöltve: 2017-10-27 16:13:20

Bocskai-napok eseményei

 

2017. október 17-én reggel Pálóczi Gábor igazgató úr köszöntője után a Bocskai-napok kezdetét a fanfár ünnepélyes hangja hirdette. A gazdag programsorozatot iskolánk diákönkormányzatának vezetői, Dari Patrik és Rácz Bence 8. a osztályos tanulók ismertették. Az ünnepi beszédet Antal Károly, iskolánk pedagógusa mondta el. A Polgármesteri Hivatal és az intézmények képviselői koszorúkat helyeztek el a Bocskai-domborműnél Király Tamás gitárjátéka közben.

Iskolánk többi tagja a Cibri néptáncegyüttes hangulatos műsorát tekintette meg.

A megnyitó végén az osztályok képviselői népviseletbe öltözött lányoktól vették át a Bocskai-napi cipókat.

A három napot színes programok gazdagították.

- Kézműves foglalkozások, pályaorientációs előadások, bemutatók

A gyerekek szűrrátétet, pomponokat, csuhévirágokat, Bocskai-fejdíszeket, famedálokat, bábokat, valamint szép, színes képeket készítettek üvegfestéssel és szalvétatechnikával,  gyöngyöket fűztek, megismerték a linómetszés és a csigacsinálás technikáját, gyertyákat mártogattak, batikoltak, mézeskalácsokat díszítettek, népi játékokkal játszottak.

A zenét is kedvelő tanulók a zenepedagógusok hangszersimogató és játékos foglalkozásain is részt vettek. A felsősöket lenyűgözte a rendőrségi oknyomozó csoport, a gimnázium, az elsősegélynyújtók és a védőnők bemutatója.

A gyerekek a boszorkánykonyhán és a teaházban frissülhettek fel ízletes teával.

- Szüreti felvonulás

A gyerekek vidáman vonultak végig Derecske főutcáján. A menetet a járókelők, de még a városunkon átutazók is megcsodálták.  A vidámság, a zene és a tánc az iskolánk udvarán folytatódott, miközben a gyerekek megkóstolták a mézédes mustot, és jóízűen elfogyasztották az ízletes zsíros kenyeret.

A mustot iskolánk volt tanítványa, Varró József készítette.

- Sportversenyek

Iskolánk tanulói izgalmas sportversenyeken vettek részt. Idén is kiderült, hogy kik lettek a legügyesebb, a leggyorsabb és a legerősebb hajdúk.

Az osztályok fergeteges kapitánylabda-bajnokság és csapatversenyek részesei is lehettek.

Diákjaink lelkesen vesznek részt évről évre a Bocskai-emlékfutáson.

- Múzeumpedagógia

A felsős osztályok Bocskai korához kapcsolódó múzeumpedagógiai előadásokon és bemutatókon vettek részt, évfolyamonként különböző helyszíneken.

Az 5. évfolyam diákjai megtekintették a derecskei református templomot, a helytörténeti kiállítást és meghallgatták a berettyóújfalui Bihari Múzeum munkatársainak előadását.

A 6. évfolyam tanulói a nagykereki Bocskai- várkastélyba látogattak el az előző heti Bocskai projekt záróeseményeként.

A hetedikeseink Létavértesen, nyolcadikosaink Hajdúszoboszlón keresték fel a Bocskai korát idéző nevezetességeket, és vettek részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Részletesebben iskolánk honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők ezekről a foglalkozásokról.

- Első osztályos tanulók iskolapolgárrá fogadása

Iskolánk legkisebb tanulói nagy izgalommal készültek erre az alkalomra. A vendégek képek segítségével bepillantást nyertek a kis elsősök mindennapjaiba, majd megtekintették iskolánk legkisebb tanulóinak verses, zenés műsorát. Az eskü után a nyolcadikos tanulóktól Bocskai-jelvényt és ceruzát, az örömkönnyekkel küszködő szülőktől pedig nagy tapsot kaptak a mosolygó kicsik.

- Akadályverseny

Az alsó tagozatos tanulók izgalmas próbákat teljesítettek.

A kukoricamorzsolás állomásán gyorsan peregtek le a tengericsövekről a szemek az ügyes kis kezek között. A zsákban futás a gyerekek ügyességét és gyorsaságát tette próbára.

A csutkaadogatáshoz és a dinnyecipeléshez a figyelemre és az együttműködésre volt szükség. A dalos állomáson nagyon szép énekek csendültek fel. A kirakó játékban pillanatok alatt helyükre kerültek a kép apró darabjai. A terméspárosító feladatban is megállták helyüket tanulóink, ügyesen nevezték meg a terméseket, és magabiztosan ismerték fel a hozzájuk tartozó leveleket. A célba dobásnál ujjongva örültek a versenyzők, amikor sikerült pontosan eltalálni a bohócot.

A Kapcsolj ki! változatos programjai igazi felüdülést jelentettek a tanulóknak.  Míg az izgalmas akadálypályán, a táncházban, a rollerezés, a pingpongozás és a trambulinozás során valamint a népi játékok használata közben a mozgásé, addig a digitális feladatokban és a LÜK játékokban a logikáé volt a főszerep.  

 Bízunk benne, hogy a rengeteg élményt nyújtó, idei Bocskai-napokra is jó szívvel emlékeznek vissza iskolánk tanulói.

Köszönetünket fejezzük ki együttműködő partnereinknek (a Derecskei Polgárőrségnek, a kézműveseknek, a Havita-Tész-nek, a derecskei védőnőknek, a derecskei Református Egyházközségnek, a derecskei Helytörténeti gyűjtemény vezetőjének,A Berettyóújfalui Rendőrfőkapitányság munkatársainak, az elsősegélynyújtó csoportnak, a Derecskei Művelődési Központ dolgozóinak, a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium pedagógusainak és diákjainak), akik évről-évre segítik Bocskai napi rendezvényeink lebonyolítását.

A programok megvalósulását iskolánk alapítványa támogatta.

Homoki Barnabásné és Váncsodi Edit

Fotók: Magánarchívum

Étlap


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook