Responsive image


Hálaadás, mint követendő példa

Feltöltve: 2017-11-26 15:32:45

Hálaadás, mint követendő példa

 

A magyar kultúra es az ezer éves történelmünk bőven ad okot ünnepelni, megemlékezni. Saját múltunk, ünnepeink sokszínűsége mellett a technikai vívmányok lehetőséget adtak megismerni különböző népek, népcsoportok szokásait  is. A Valentin nap, (nálunk ugye Bálint nap – kellene, hogy legyen) ami már az egész világon ünnepelt „szerelmesek napja” kicsit fura módon kiemeli a párok közti kapcsolatot és mint egy megerősítését próbálja egy napba szorítani, mindezt természetesen kereskedelmi szintre emelve, így a csokoládégyártók, virágárusok és vendéglátóegységek is hálát adhatnak Szent Bálintnak – aki egyébként az epilepsziások védőszentje is. (1997 óta február 14. az epilepszia világnapja is egyben)

Nem is nagyon zavarja a hagyományörzőket más népek ünnepe, amíg az nem  esik egybe a sajátunkkal. Márpedig a Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween ünneplése,  ami a cukorkagyűjtés és a beöltözés mellett egyike a legvidámabb és legrémisztőbb estéknek. Ez szöges ellentéte a kicsit szomorkás, megemlékezésről szoló, gyertyagyújtógatós, temetőbejárós családi együttléteknek és ilyenkor már érdemes elgondolkodni kinek az ünnepeit vegyük át rúgva fel az elmúlt évszázakodat.

Fotó: Wikipédia

De, ha már az angolszász ünnepek átvételén gondolkodunk, bár történelmünkben nincs olyan kapcsolat, ami az amerikai indiánoknak adna hálát, talán az egyre népszerűbb Hálaadás ünnepét is elleshetnénk. Mert azt hiszem így év vége felé mindenki fel tudna sorolni néhány dolgot amiért hálásak lehetünk családunknak, szeretteinknek vagy felekezettől függően akár isteneinknek. Az amerikai kultúrában a XVII század óta telepesek az őshonos indiánoknak adnak hálát amiért megtanították őket a földművelésre és az állattartásra, ezzel megmentve őket a biztos haláltól.

Forrás: Némethy-Szilágyi Norbert

Fotó: Illusztráció

Étlap


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook