Responsive image


A rézkarctól a mesék világáig

Feltöltve: 2017-12-04 17:43:19

A rézkarctól a mesék világáig

 

 

Lénárt Attilával a kezdetekről és a most megjelent gyermekkönyvéről beszélgettünk.

 

Milyen indíttatásból kezdtél el rajzolni?

Grafikusként 12 éve vannak kiállításaim. Előtte is foglalkoztam már rajzzal, de a grafikai eljárások megismerése egészen új távlatokat nyitott meg. A rajz minden képzőművészet előszobája, legyen az festészet, szobrászat, építészet, vagy akár grafika. A grafika alapvetően sokszorosító eljárást takar, mint például a fametszet, amiből később a linóleummetszet kialakult, vagy a rézmetszet, a rézkarc, aminek múltja a XV. századig nyúl vissza.
A grafikai eljárások közül ez utóbbit kedvelem leginkább.

Családban volt-e olyan, akinek a nyomdokaiba léptél művészet tekintetében?

Családomban képzőművészettel foglalkozó rokonról nincs tudomásom, viszont a művészetekhez való érdeklődés mindig jelen volt/van. A családban sokan táncolnak, énekelnek vagy játszanak valamilyen hangszeren.

A rézkarc a rajz folytatása vagy ez egy állomás egy következő művészeti ág felé?

A rézkarc technikája számomra egy különleges kibontakozási lehetőség. Az anyag és az eljárás lehetővé teszi, hogy olyan cizellált alkotásokat hozzak létre, aminek segítségével kis felületen is aprólékosan ábrázolhatom mondandómat.

Kipróbálnád-e magad más területen is?

A festészet is vonz, de egyelőre úgy érzem, a grafikában megtaláltam magamat. Tetszik, ahogyan a festészet során közvetlen kontaktusba kerülünk az anyagokkal, de a grafika ezzel szemben mindig esetlegesebb. Minden lap elkészítése során ott van az izgalom, mivel a kész munkát csak a majdani nyomtatás során pillantja meg az alkotó, így gyakran napokig dolgozik egy klisé elkészítésén anélkül, hogy csak sejti, érzi a végeredményt. Mindez nagyban függ az anyagok állapotától, de a rézkarc esetében a sav, a lemez, az alapozó anyagokon túl, még a hőmérséklet is befolyásoló tényező lehet a maratások során.

Mesélj a könyvről, mióta érlelődik benned az ötlete?

2013-ban jelentek meg első alkalommal mese témájú grafikáim az egyik debreceni kiállításomon. Az ott kapott visszajelzések alapján döntöttem el, hogy lapjaimat egy album formájában elérhetővé teszem. Ebből az elképzelésből forrta ki magát az ötlet, hogy egy rézkarcokkal illusztrált gyermekkönyvet készítsek el, amit végül nem csak illusztráltam, de a benne olvasható verseket, mondókákat is magam írtam, ám a legnagyobb kihívást a könyv megtervezése jelentette számomra. Fontosnak tartottam, hogy a könyv születésének minden mozzanatát magam végezzem el.

Tervezel-e folytatást a könyvnek?

Alkotóként gyakran tapasztalja az ember, hogy egyik ötlet hozza a másikat és ez jelen esetben is így volt. Ugyanez vonatkozik az egyes illusztrációk és versek elkészítésére is, de a további tervekben is megnyilvánul. Tervezem egy második kötet kiadását is, amit jövő év során el is kívánok kezdeni, de egyelőre nem szeretnék részletekbe bocsátkozni. Remélem addigra a most megjelent kiadványt is sikerül minél szélesebb körhöz eljuttatni.

Hol várható könyvbemutató a közeljövőben?

Szerencsére van érdeklődés a könyv iránt. Az első könyvbemutató Szegeden, a Szegedi Dóm Látogatóközpontban történt idén december 1-én, ami kitűnő indulás és nagy megtiszteltetés. Az ország egyik legszebb városában, gyönyörű környezetben került megrendezésre az esemény, ahol a könyvbemutató mellett 45 grafikámat is bemutatták egy kiállítás keretén belül, ami az év végéig látogatható.
Az elkövetkező évben a megyében több településen, így Debrecenben, Derecskén és Nádudvaron is lesz könyvbemutatóm, de tervezzük a fővárosban is bemutatni a könyvet és szerencsére folyamatosan vannak újabb helyek, ahol szívesen látnák.

Forrás: Némethy-Szilágyi Norbert

 

 

Fotók: Magánarchívum

 

Étlap


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook