Responsive image


50 év - Jólétben és betegségben

Feltöltve: 2017-12-10 20:17:57

50 év - Jólétben és betegségben

 

Gulyás Anna 1949. Május 4-én született, gazdálkodó paraszti család ötödik lányaként. Molnár Sándor 1948. december 24-én született a család negyedik gyerekeként.

Mindketten Derecskén végezték el az általános iskolát. Iskola után már azonnal dolgozniuk kellett. Mindketten más településen kezdték a munkát. Sanyi Ebesre az Állami gazdaságba, Anci pedig Debrecenbe a Megyei kórház belgyógyászatán kezdte meg munkáját, eleinte négy órás munkaidőbe. Majd 1965-ben segédápolói szakképesítést szerzett, és így a gyermekosztályra került.

1966 januárjában ismerkedtek meg. Sanyi már május elsejére májuskosarat küldött. Hetente egyszer találkoztak, viszont az udvarló 1967 januárjában Debrecenbe ment dolgozni. Most már sűrűbben látták egymást, és a  két fiatal szerelme még tovább lángolt.  Május elsejére a virág mellé jegygyűrűt is vettek egymásnak, amit abban az év július 26-án már fel is húztak egymás ujjára. Tervezgették közös életüket. Majd Anci közelebb a szülőfaluhoz, a Tépei Szociális Otthonba került. Örült a nyolc órás munkakörnek, és az akkori ezer forintos fizetésének. Így már tervükbe-szóba került az esküvő gondolata is. 1967. december 24-én aztán ki is mondták az igent. Nagy lakodalmuk volt.

Közös életüket a Sanyi szüleinél kezdték, majd pár hónap után az Anci szüleihez költöztek a melléképületbe, amit „sütőnek” neveztek akkoriban.  Itt teljes „külön konyhát” vezettek. Ekkor vettek egy nagy motort (Pannóniát) ezzel jártak dolgozni, télen, nyáron.

1969. február 18-án született meg első fiuk Sándor. 

Tovább szőtték álmaikat, újabb tervként lebontották a régi házat, helyére újat álmodtak 1970-ben. Ancinak vissza kellett menni, dolgozni, kellett a pénz, mert a gyes kevésnek bizonyult. De ebbe a számításba hiba csúszott, mert Sanyit 2 évre elvitték katonának. Mint családos ember, közel, Hajdúsámsonban szolgált. Az új házba, ami segítséggel épült fel, november 19-én költöztek.

A nehézségek ellenére Anci tovább képezte magát, 1972-ben szakápolói végzettséget szerzett. Sanyi sem maradt le a tanulásban, 1973-ban szerkezet lakatos vizsgát tett.

De ebben az évben, még gyarapodott is a család, ugyanis László fiuk 1973. május 31-én született.

Anyagilag is szépen gyarapodtak ettől kezdve, de sokat is dolgoztak azért, hogy ahol most laknak a Kazinczi utcán, mindent újonnan építsenek fel.  A növekvő fiuk is besegítettek. Ügyesek, jó tanulók voltak. Az érettségi mellé, mindkét fiú szakmunkás bizonyítványt is szerzett. Érdekesség, hogy mind ketten 29 évesen nősültek meg.  Mindkét fiuknak 2-2 gyereke született. Sanyi és Anci, örültek az unokák érkezésének. Boldogok voltak, hisz mindenük megvolt. De sajnos mindkettőjük életébe hamar beköltözött a betegség. Sanyit 29 évesen érte a súlyos kór, ami miatt 2001-ben le is százalékolták.

Anci 38 éves volt, amikor gerinc műtéten esett át, újra kellett járni tanulnia. Ő 2006-ban lett nyugdíjas 43 éves munkaviszony után.

2004 óta a Derecskei nyugdíjas klub tagjai. Anci már kilenc éve a tánccsoport tagja. Sanyi a klubban énekkari tag volt.  Már nyolc éve, hogy mindketten a Derecskei Betlehemes csoport aktív tagja. Jól érzik magukat a klubban.

Az 50. házassági évfordulójukat, meglepetés képen, - külön autóbusszal szállították ki az Almavirág étterembe, ahol megvendégelték a közel 50 fő klubtagot, akik eljöttek aznap a klubba. A tagság nevében kívánunk még nekik nagyon jó erőt, egészséget és sok boldogságot, együtt a családjuk, és a klubtagság körében. Legyenek még sokáig hasznos segítői a családjuk, és a klub számára.

A Derecskei Hagyományőrző nyugdíjas klub tagjai nevében

                                                                                 Farkasné Bene Erzsébet
klubvezető

Fotók: Magánarchívum

Étlap


Ajánló


Ajánlatunk

Responsive image

Facebook