Responsive image


Papp Tomi, a derecskei Ninja Warrior

Feltöltve: 2018-01-29 19:01:23

Papp Tomi, a derecskei Ninja Warrior

 

Talán sokan nézték néhány hete hétfőnként az egyik kereskedelmi csatornán futó Ninja Warrior című versenysorozatot. Október 30-ai adásban feltűnt neonzöld pólóban egy rendkívül szimpatikus derecskei fiatalember, Papp Tomi, aki nagyon szépen vette az akadályokat és sikeresen továbbjutott a középdöntőbe. Azonnal felvettem vele a kapcsolatot, de a szerződése értelmében az interjúval várnunk kellett néhány hetet. A döntő előtt beszélgettük.

 

- Hogy értesültél erről a versenyről?

- Egy ismerősöm osztotta meg a jelentkezést egy közösségi oldalon. Hallottam már róla korábban, videókat is láttam a külföldi adásokról. Kb. 3300-an jelentkeztek, volt egy szintfelmérő: futás, egyensúlygyakorlatok, húzódzkodás stb. Interjút készítettek, kíváncsiak voltak arra, hogy beszélünk a kamerába. Orvosi vizsgálat nem volt, mindenki saját felelősségére vállalta a feladatokat. Nyáron értesítettek, hogy bekerültem a kiválasztottak közé, aláírtam a szerződést és kezdődött a verseny.

- Kik szurkoltak, kik kísértek el? Tényleg olyan vidám, baráti volt a hangulat, ahogy azt mi, tévénézők láthattuk?

- A nővérem, a barátaim, Balogh Ádám, kísértek el, a középdöntőre a szüleim is eljöttek. Mindenki nagyon jófej volt, a stáb, a versenyzők. Biztattuk egymást, a verseny után is megmaradtak a barátságok, közös programok szerveződnek, a döntőt is együtt nézzük meg.  Én Horgas Petinek, a szívbeteg fiúnak szurkoltam legjobban. Külön stressz volt a sok ember meg kamera között jól teljesíteni, koncentrálni. Fantasztikus élmény volt! Már az is nagy kaland volt, hogy egy hétig Pesten vagyok.

- Az elődöntőben a harmadik nekifutásra sikerült a fal tetejére feljutnod, előtte az egyik műsorvezető, Tilla csendet kért. Ez segített?

- Igen! Rájöttem, hogy kisebbet kell lépnem, kissé oldalazva. A középdöntőben már egyből sikerült. 13. helyen jutottam tovább, a 3. ufónál estem ki. Rövid ideig a 20 döntős között ülhettem a páholyban.

- Melyik feladat volt a legnehezebb?

- Mindenhol az volt a baj, hogy előre nem próbálhattuk ki az akadályokat, visszanézve tudom, mit rontottam el, pl. az ufónál. Másodjára már sokkal könnyebb lenne! Két dolog volt az öltözőben, amit kipróbálhattunk: a ninjalétra és a dobbantó. A trambulintól nagyon féltem, sosem használtam ilyen tornaszert, ezért legalább 3 órát gyakoroltam a verseny előtt.

- Mit sportolsz, mit sportoltál?

- Derecskén alsóban, mint minden fiú, fociztam, 5 éve street workout- ozom. Amikor elkezdtem, még fejen állni se tudtam. A középiskolai testnevelő tanárom azt mondta, hogy sose tanulok meg kézen állni. Ez nagyon betalált, motivált. Vékony, vézna gyerek voltam. Apukám készített az udvaron egy nyújtót, ott kezdtem el tornázni. Közben a kezembe került a Fegyencedzés című könyv. Mióta van kondipark Derecskén, tavasszal és ősszel minden este ott vagyok. Nyáron Hajdúszoboszlón dolgozom az Aquaparkban. Ezen a télen már fedett helyen edzhetünk, mobil kondiparkunk van. Nagyon tetszik ebben a sportban, hogy bárki, bárhol végezheti, nem kell hozzá más eszköz, csak a saját teste. Bemutatókra, versenyekre járunk. Személy szerint a körversenyeket szeretem jobban, itt megadott ismétlésszámot kell produkálni gyakorlatonként, ehhez elsősorban állóképességre van szükség. Az én alkatomhoz, izomzatomhoz ez passzol leginkább.

- Milyen speciális felkészülést igényelt ez a ninjaverseny, te hogy készültél?

- Mint már említetem, az a nehéz, hogy nem tudjuk milyen lesz a pálya, milyen feladatok lesznek, és nem próbálhatjuk ki előtte egyszer sem. A külföldi versenyek videói alapján Nádudvaron egy srác épített egy hasonló pályát, oda elmentem egyszer. Illetve a street workout segített sokat.

- Legtöbb sportágtól eltérően itt a lányoknak ugyanazok voltak a feltételek, miért nem sikerült a női versenyzőknek? Ekkora a fizikai különbség?

- Fizikum miatt nyilván, nincs meg az a szorítóerő, ami ide nagyon kell. Mégis azt gondolom, hogy a laza izomzat, edzettség mellett a legfontosabb tényező a koncentráció.

- Azt elárulhatod, hogy kik voltak azok, aki bemutatták a feladatokat?

- Külföldi ninják, ők rakták össze a pályát. Tanácsot adtak, mire figyeljünk, hogy kapaszkodjunk, ugorjunk, és elmondták a szabályokat.

- Nagyon tetszett a pólód!

- Erre a versenyre csináltattam. Kedvenc workout-os gyakorlatom van rajta: „front lever”.

- Elégedett vagy az elért eredményeddel?

- Az volt a célom, hogy az első pályán végigmenjek. Ez sikerült, a többi már hab a tortán, igen, elégedett vagyok. Utólag már természetesen tudom, mit, hol rontottam el, néhány dolgot másképp csinálnék. Ádámmal is kielemeztük a hibákat. Úgy tudom, lesz 2018-ban is Ninja Warrior, jelentkezni fogok újra.

- Mit lehet még rólad tudni, azon kívül, hogy nagyszerű Ninja Harcos voltál?

- 21 éves vagyok, most államvizsgáztam ötösre, villamosmérnök lettem. Jelentkezem mesterképzésre műszaki menedzsernek. Az E.ON-nál voltam gyakorlaton, odavárnak gyakornoknak. Édesapám szakmáját folytatva szeretném megtanulni a villanyszerelő szakmát is. Hobbiként telefonokat szerelek, javítok. A sport marad, életem meghatározó része. Szeretem az izgalmas dolgokat, szeretek mindig valami újat kipróbálni. Már háromszor bungee jumpingoztam, tavaly nyáron körbetekertem a Balatont. Szóval szeretem a kihívásokat.

                                                                                                   

                                                                                                                                   Mile Judit

Forrás: Derecskei Hírek

Videó (a megtekintéshez kattintson az alábbi linkre): https://www.youtube.com/robotomi1996

 

,

Fotók: Magánarchívum

Étlap


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook