Responsive image


Derecskei kerékpártúra

Feltöltve: 2018-06-08 17:49:52

Derecskei kerékpártúra

 

Borostyán, Trianoni kerékpáros emléktúra. Ilyen hosszú nevet kapott a Borostyán Kulturális és szabadidő egyesület első hivatalos kerékpártúrája, amely mellé több derecskei egyesület, szervezet és maga a városi önkormányzat is oda állt.

A június harmadika, vasárnap. A nemzeti összetartozás napja előtti vasárnap. 2010 óta hivatalosan is megemlékezünk a trianoni békeszerződésről, ahol is Magyarország elvesztette területe kétharmadát. Keresve sem találhatnánk jobb dátumot egy, a határon átívelő kerékpártúra megszervezésére.

Az útvonal pedig Derecske – Berettyóújfalu – Ártánd – Siter. A CriticalMass programhoz csatlakozva, ez a túra is szerette volna felhívni a figyelmet a kerékpáros társadalom egyre növekvő létszámára, valamint a Derecske (Tépei bekötő) Berettyóújfalu közti kerékpárút kiépítésére. A jelenlegi autópálya építés mellett tökéletes időpontnak látszana a kerékpárút (régen várt) kivitelezése.

Az újfalui főtérig rendőri felvezetés mellett haladt a kerékpáros csapat, ahol a legfiatalabb és a legidősebb között több mint 40 év korkülönbség volt. Ebből is látszik, hogy a kerékpározás egyáltalán nem korfüggő és nem elhanyagolható „tömeget” mozgat meg.

A Derecskei Fidelitas és a Derecskei Street Workout képviseletén kívül számos magánszemély is elindult a derecskei főtérről, akikhez 18 km után a híres filmrendező, Makk Kálmánról elnevezett mozi előttmég jó néhányan csatlakoztak. Innen, viszonylag zökkenőmenetesen (kerékpárúton) haladt a kis társaság a határátkelőhöz, ahol a gúnyhatáron túl ragadt magyar kerékpárosok még nagyobbra bővítették az immár 30 fős csapatot. Innen kezdődött a dimbes-dombos szakasz, ami igencsak fárasztónak bizonyult és ketten igénybe is vették a támogató autók segítségét.

Siteren, már a helyi református egyházközség vendégszeretetét élvezte a társaság, ahol a templom bemutatása után Szomor Attila, a helyi lelkész és Bordán Szabolcs, (Derecske képviseletében) beszélt a magyarság összetartó erejéről. Kapcsolatok építése szempontjából is pozitívan értékelte a napot Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Diák Szövetség elnöke, aki szintén tiszteletét tette a siteri túrán. Ezek után már további együttműködésekről is szó esett a nagyváradi és a derecskei delegáció között. 

Az időjárás, késő délutánig a tenyerén hordozta a csapatot, ám a visszaindulás után nem sokkal már úgy érezte mindent be akar pótolni, amit a nap elején kihagyott. Égszakadás és özönvízszerű esőt kapott a nyakába a hazafelé tartó társaság, ám ez sem szegte kedvét senkinek. Van, aki felkészültségével, van, aki fiatalságával „oldotta” meg az eső adta kellemetlenségeket. A túra utolsó etapjára már a támogató autók segítségét is be kellett vetni, ám este 9-re így is mindenki hazaért.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság és a Derecskei Önkormányzat támogatását, valamint minden résztvevő egyesület és szerevezet segítségét.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, július 15-én Ártándra szervezik az újabb kerékpáros túrát, ahová már családok és kiskorúak jelentkezését is várják. További információk és részletek a Borostyán Produkció FaceBook oldalán. 

Némethy-Szilágyi Norbert

Fotók: Magánarchívum

A videó megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre: https://www.youtube.com/channel/UCeZdmeRcdhxpMJvli79Dogg/videos 

Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook