Responsive image


Témahetünk

Feltöltve: 2018-06-11 18:56:07

Témahetünk

 

Mindannyiunk számára fontos az egészségünk és a környezetünk védelme. Szeretnénk ezt az érzést és gondolatot tanítványainkba is átültetni, ezért keressük a módszereket, ötleteket, hogy őket környezettudatos emberekké formáljuk. A lehetséges projektek közül így mi a Fenntartható jövőt választottuk, április 23-27 között. Ez nem azt jelenti, hogy máskor nem kerül elő ez a téma, de ezen a héten fokozottan, csaknem minden tanítási órán és azon kívül is az egészséges életmóddal, a környezetvédelemmel, takarékossággal foglalkoztunk.

Az osztály négy csoportban dolgozott és minden megoldott feladatot mappába gyűjtve saját lap-bookot készített. Kedvenceik az állatok, az év állatairól (vándorsólyom, földikutya, óriás szitakötő, elevenszülő gyík) fürtábrát készítve bemutatták azokat a társaiknak.

A 4. d osztállyal rendszeres könyvtárba járóként ez alkalommal a fenntarthatóság témába vágó könyveket kölcsönöztünk, és az előző környezetismeret órákon is a megújuló energiákkal, víz és energiatakarékossági praktikákkal ismerkedtünk. Ehhez kapcsolódva töltöttünk egy órát az informatika teremben az Energiakaland című internetes játékkal. A játék megismerteti a gyerekekkel, hogyan takarékoskodjanak otthon a vízzel, gázzal, fűtéssel, energiával.

Kaptunk egy központi ajánlást, ami a tudatos fogyasztói magatartással kapcsolatos. Ennek lényege a piacon és a szupermarketben való vásárlás összehasonlítása, és annak megtapasztalása, hogy a helyi friss termék fogyasztása nemcsak egészségesebb és olcsóbb, de sokkal környezetkímélőbb is. Ugyanis a feldolgozás vizet, energiát fogyaszt, a szállítás környezetet szennyez, a csomagolóanyagok hulladékként halmozódnak. Az eredeti ajánláshoz hozzátettük egy ebéd „elkészítését”. Szakácskönyvből kiírták a hozzávalókat, és ezeket keresték a piacon, és a boltban, összehasonlítva a termékeket és az árakat. Megismertük a Tudatos vásárló 12 pontját egy kisfilmből. Az is bebizonyosodott, jobb cédulával, bevásárlószatyorral vagy kosárral elindulni.

Az újrahasznosítás lehetőségeit tanulmányoztuk, kiemelve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Mutattam kinőtt farmerből készített táskát, ők pedig technika és rajz órán Kindris Marianna tanítónénivel asztalidíszt készítettek WC papír gurigából, és fali dekorációt kreáltak újságkivágások kiegészítésével. Fontos, hogy amit mi már nem használunk, az esetleg másnak jól jöhet, pl. a cipősdoboz akciók, farsangi zsákbamacska felajánlások, de jó állapotú kinőtt ruhák átadása is.

Már a piac kapcsán megállapítottuk, hogy jobb a friss termék, de a legfrissebbet természetesen a saját kertből teremthetjük elő. A kertészkedésről gyűjtöttünk tapasztalatot Kati és Márti kertjében. Itt a gyerekek riportot készítettek előre összeírt kérdéseikből. A termett zöldség és gyümölcs házi tartósítási módjaival ismertetett meg bennünket Jakab Andrea, aki aszalt gyümölccsel, piskótával, befőttekkel, lekvárokkal, italokkal kínált. A Jóléti Szolgálatnak köszönhetően friss gyümölcssalátát, Gyugos Bence sajtkészítésről szóló bemutatóját követően pedig finom sajtokat kóstolhattunk.

Az egészséges élet része a kirándulás, így ennek tervezését is gyakoroltuk. A csoportok tanulmányozták a menetrendet, időjárásjelentést. Összeállították, milyen időjárás mellett mire lehet szükségük, milyen egészséges ételeket, innivalót csomagolnának az útra, hogy kényelmes és elegendő legyen. A megvalósításra is sor kerülhetett, mert a Jóléti Szolgálat nyertes pályázata eredményeképp mi is elmehettünk Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba. Itt megismertük a folyószabályozás, a vízierőmű építését képeken, 3D-ben láthattuk az ott fészkelő madarak életét a moziban, óriásakváriumban tanulmányoztuk a halakat és hajózás közben hallgattunk előadást a környezetvédelemről, az egyensúly megtartásának fontosságáról.

Végül értékeltük és kiállítottuk a kész munkákat, élménybeszámolót is írtak, aminek összegzése: Az egész hét vidám, élménydús és tanulságos volt.

Gulácsi Ilona


Letölthető dokumentumok:

Fenntarthatósági témahét (2.A)

Fenntarthatósági témahét (4.D)

Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook