Responsive image


A kettősség teszi teljessé az életet

Feltöltve: 2019-01-28 08:20:13

A kettősség teszi teljessé az életet

 

A Zsaru magazint lapozgatva sokszor belefuthat az ember olyan rendőrökbe, akik a munkájuk mellett, egy, a rendőrségtől nagyon távol álló hobbit űznek. Nekünk sem kell messzire mennünk, ha ilyen, kettős életet élő személyt keresünk, ugyanis a Derecskei Rendőrőrs parancsnoka, Vadász István alezredes, a rendőri teendők mellett a zenélésnek él. Ha teheti, sokat énekel és a citerázás erre nagyon jó alkalmat biztosít. Erről a kettősségről, elődökről, utódokról és hagyományőrzésről beszélgettünk.

Tíz éves koromban kezdtem citerázni. Az elemi iskola után katonai kollégium majd főiskola következett. Leszerelés után egyből rendőr lettem. Ez kicsit sűrű időszak volt, így a citera sem lehetett állandóan az életem része. Aztán mire visszakerültem Derecskére és kialakult a kis csapatunk már heten pengettük és énekeltük a legismertebb nótákat. Mindig könnyen barátkozó típus voltam, a csapattársakkal sem volt ez másként. Bár a fellépések időpontjait a nyugdíjas társaim könnyebben meg tudják oldani, azért valahogy mindig kialakul.

 

Hagyományőrzés és közösségépítés

A hovatartozás miatt kezdtem el, gyerekként citerázni… akkori fejjel nem is nagyon tudtam mit jelent a hagyományőrzés. 1978-at írtunk, amikor Derecskén két citerazenekar is munkálkodott. Csík Pista bácsi és zenekara az úttörőházban, Sós Jóska bátyám pedig a művelődési ház zenekarát vezette. Mindketten nagyon tapasztalt és ügyes zenészek, de két teljesen más stílusban művelték. Egyikőjük a megszokott népi, míg a másik zenekarvezetőként, kórusvezetőként precíz iskolai stílusban zenéltek. Nem volt konkurencia egyik a másiknak. Jól elfértek egymás mellett.   

Számomra sem volt kérdés, hogy a citerát válasszam. Mindig is nagyon szerettem énekelni és a citera mellett nagyon jól ki tudtam élni éneklési vágyaimat. A zenélés számomra kiegészítés. Bár a rendőri munka teljes embert kíván és mentálisan sem könnyű, a zenélés számomra kiteljesedés. Nem érzem fárasztónak, sőt inkább megnyugtatóan hat a napi teendők mellett. Amikor elkezdtük ezzel a csapattal, nem is gondoltuk, hogy ilyen szintű barátságok alakulhatnak ki. A baráti viszonyon túl családi kötelék is fűz már az egyik csapattagunkhoz, aki a legkisebb fiam keresztapja lett. A sok fellépés és közös munka igazi csapattá kovácsolt minket és ez nagyon értékes dolog a mai világban.

 

Szabályok, amiket fel lehet rúgni

Városnapoktól kezdve, minősítő versenyeken át, nyugdíjas gálákig minden felkérést teljesítünk. Azt szoktuk mondani, ha hívnak, megyünk. A sokáig hét fős csapatunk hat főre fogyatkozott és akkor megfogadtuk, hogy a zenei minőség miatt öt fő alatt semmiképpen nem lépünk föl. Ha nem tudunk tökéletes felállásban zenélni, akkor inkább kihagyjuk a rendezvényt. Persze a tavalyi jótékonysági est felülírta ezt a szabályt is. A jó ügy érdekében elvállaltuk a fellépést, pedig csak négyen tudtunk jelen lenni a gálán. Nem volt teljesen tökéletes, de nem bántuk meg.

 

Citera a mindennapokban és a családban

Bár annak idején a Furtai citerások nagyon híresek voltak, valamiért szétszéledt a csapat. Hallani, hogy újra próbálkoznak, de már nem annyira ismert a citera a mai zenekarokban, mint régen. Van citerazenekar Komádiban is meg néhány zenekarban is fel-fel tűnik az ismert hangszer, de jóval kevesebb, mint régen. Ha újrakezdhetném, megpróbálkoznék a zongorával. Második hangszernek szívesen kipróbálnám. A tépei egyházközségnek én vagyok a gondnoka és szívesen elvégeznék egy kántori iskolát is, szóval azt hiszem, nem tudom elképzelni az életem éneklés és zenélés nélkül. Sokszor már a nyugdíjas éveimen gondolkodom, hogy akkor mennyivel több időm lesz zenélni. Bár a szüleim sosem zenéltek, kórusba jártak. Így a zene szeretetét biztosan tudom, honnan örököltem és hogyan adom tovább. A két idősebb gyermekem a néptánc és a foci mellett döntött, a legkisebb, a hangja alapján viszont biztosan énekelni fog és ebben mindenképpen támogatni fogjuk.

Forrás: Némethy-Szilágyi Norbert

Fotó: Magánarchívum

Hirdetés


Önkormányzati Választások 2019


Étlap


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook