Responsive image


Országos minősítőn a Szivárvány néptáncegyüttes

Feltöltve: 2019-05-05 20:31:39

Országos minősítőn a Szivárvány néptáncegyüttes

 

A Derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes második alkalommal vett részt a Martin György Néptáncszövetség által megszervezett minősítőn, Százhalombattán. Egy néptáncegyüttes életében ez az egyik legjobb lehetőség a megmérettetésre.

A kezdetek

Derecske mindig is híres volt a hagyományok őrzéséről, legyen az hagyma, szűrrátét vagy néptánc. A Csik Istvánné által alapított Cibri és Szivárvány Néptáncegyüttes már 1975 óta tiszteli és ápolja a néptánc hagyományait, átadva azt a legkisebbektől kezdve a fiatalokon át a felnőtt korosztályig. A Szivárványban 1991-ben Békési András, a Cibriben 2003-ban Szombathyné Törő Nóra  vette át a megtisztelő feladatot és juttatta el az együttest megyei, országos, sőt országhatárokat átívelő fesztiválokra is. Az együttes nem csak derecskei, hanem a környező településen élők számára is biztosított lehetőséget a néptánc tanulására, kikapcsolódásra. A kapcsolatépítés, más néptánccsoportok megismerése, a közösség összekovácsolása mindig is célkitűzése volt és lesz az együtteseknek. 

A Derecskei Szivárvány Hagyományőrző Egyesület 1997-ben alakult, mely a mai napig megteremti az együttes működéséhez szükséges anyagi és tárgyi feltételeket. Az egyesület alapítója és elnöke Békési András, aki 1991-2014-ig volt a Szivárvány művészeti vezetője.

2005-ben, a Szivárvány Néptáncegyüttes harminc éves születésnapján Szombathyné Törő Nóra, majd 2015-ben az együttesben felnőtté vált  Markovics Sándor is csatlakozott a néptáncegyüttes vezetőségéhez, így 2015 óta már ez a páros felelős a művészeti vezetésért. Mivel a gyerekként tanított Cibris diákok mára már a felnőtt csapatot erősítik, a csoport szemléletváltáson ment keresztül. Ez a már 13 éve együtt dolgozó vezető párosnak köszönhető, akik munkájukban tökéletesen kiegészítik egymást.

Minősítés: Néptáncosok Országos Bemutató Színpada

„A bemutató sorozattal a Martin György Néptáncszövetség szándéka, hogy lehetőséget teremtsen a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez.”

Áll a felhívásban, ahová a derecskeiek immár második alkalommal adták be a regisztrációs adatlapot. A tizennyolc jelentkező csapat között a „Rég megmondtam, kisangyalom, ne szeress…” című minősítő program egy 43 perces, szerelemről szóló, három tájegység táncait és szokásait bemutató előadás. A történetben a meg nem élt szerelmek bontakoznak ki, a koreográfiák a betyárral, katonával valószerelem, valamint a roma-magyar szerelem bemutatását foglalják magukba. A 40 fős utazó stáb tagjai közt régi társulati tagok is helyet kaptak és a Bakator Zenekarral együtt egy nagy családként érkeztek meg Százhalombattára a minősítő helyszínére. Ki kell hangsúlyozni, hogy ez nem egy verseny, ez egy lehetőség, hogy egy komoly szakmai zsűri előtt a csapatok bemutathassák milyen szakmai munka folyik a „műhelyükben”. Az országosan legmagasabb szintű elismeréseket a színpadon látott műsor művészi összhatását öt tagú szakmai zsűri értékeli több szempont alapján: a dramaturgia,

a folklorisztikai hitelesség, a koreográfia mellett a színpadi megjelenés, az ének-zenei előadás és az előadói színvonal kerül pontozásra.

A nagyiváni, felcsíki,őrkői és nyárádmenti táncokat is magába foglaló előadás, idén MINŐSÜLT EGYÜTTES eredményt hozott az együttesnek, öregbítve ezzel Derecske hírnevét és lélekben megerősítve a csapatot a következő megmérettetésekre.

Forrás: Némethy-Szilágyi Norbert

Fotó: Magánarchívum

 

E-önkormányzat portál


Étlap


Ajánló

Ajánlatunk

Responsive image

Facebook