Responsive image


Szivárványos Pálinkamustra

Feltöltve: 2019-05-05 22:38:18

Szivárványos Pálinkamustra

 

Immár VI. alkalommal került megrendezésre A Derecskei Szivárványos Pálinkamustra, amelyre idén mintegy negyvennégy nevezőtől 93 bírálandó minta érkezett a szakértői képesítéssel bíró zsűri számára.

Magyarországon a pálinkafőzés jogszabályhoz kötött. Magánfőzésben a készítő évente legfeljebb 86 liter (42 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő, mely a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. A magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlat adójeggyel válthatja meg a magánfőző. Ezeket szem előtt tartva készültek el a különlegesebbnél különlegesebb pálinkák.

A hatodik Pálinkamustra ismét felülmúlta a tavalyit. Nem mintha a tavalyi 64 bírálandó minta kevés lett volna, de mégiscsak emelkedett a jelentkezők száma és már-már hagyománnyá nőtte ki magát az Antal János és Nagy László által megálmodott rendezvény. A Derecskei Szivárvány Hagyományőrző Egyesület, mint szervező és házigazda nevében, Békési András, mint főszervező és Parti Zsolt mint az est moderátora tartották kézben a mustrát.

A rendezvény nagyon jó alkalom, hogy az érdeklődők felmérhessék, ki, milyen jellegű pálinkát készített az elmúlt időszakban. Nincs könnyű dolga a zsűrinek, mert ahogy a mondás tartja „pálinkát szinte bármiből lehet főzni”. A mondás nem áll messze az igazságtól, ennek ellenére csak négy kategóriában lehetett nevezni. Csonthéjas, Almatermésű, Szőlő típusúak és Egyéb különlegességek. A minősítő oklevelek Arany, Ezüst és Bronz kategóriában lettek kiosztva.

Az egész estés rendezvényen minden a pálinkák, a párlatok körül forgott, persze az elengedhetetlen vacsora és a díjözön sem maradhatott el. Tizenhárom arany, húsz ezüst és negyvenegy bronz minősítés talált gazdára. A közönségdíjat idén Antal János nyerte el birsalma pálinkájával, a vándorkupa győztes pedig Tasi Gergő zsűri elé letett meggypálinkája lett.

Forrás: Némethy-Szilágyi Norbert

Fotó: Magánarchívum

E-önkormányzat portál


Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook