Responsive image


Fellendülőben a derecskei Street Workout

Feltöltve: 2019-05-06 11:45:43

Fellendülőben a derecskei Street Workout

 

Versenyeken bíráskodik, edzéseket tart kicsiknek, nagyoknak Derecskén és Debrecenben. Bővítenek, fejlődnek. Balogh Ádám hét éve áldoz ennek a sportnak és a neve összeforrt a derecskei Street Workouttal. Vele beszélgettünk.

Mi is az a streetworkout?

Az Egyesült Államokból indult, a szegény negyedekben élők sportja volt kezdetekben, akik a bűnözés helyett egy összetartó közösséghez való tartozás és a testük, egészségük fejlesztését választották. Ez a sport egy olyan szabad edzésforma, ami a saját testsúlyt veszi alapul.

Alapgyakorlatai közzé tartozik a fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás. Ezeket megszínesítve akrobatikus gyakorlatokkal, freestyle "szabad stílusú" elemekkel – gyakorlat sorozatokká faragják a sportolók, és ez adja a varázsát tulajdonképpen. Főként az egészség és társaság kedvelők közössége. A sportból világbajnokságot is rendeznek, minden évben egyszer, amiből kis hazánk már elért dobogós helyezést is.

Folytatódnak az edzések

A jó idő azt is jelenti, hogy a tornatermi, beltéri edzések után, végre a szabadtériek is elkezdődnek. A derecskei alsósoknak heti két alkalommal van lehetőségük fizikálisan és mentálisan fejleszteni magukat, mert ez igenis mentális sport is. A gyakorlatok során saját magával kell, hogy „megküzdjön” az ember. Saját testsúlyát felemelve, megtartva, a dinamikus mozgások közben tudatosan irányítva. Jelenleg két csoportban 24 kisdiák jár az edzésekre, de ezen felül felnőtt és magánedzések is vannak. Heti kétszer pedig Debrecenben a K-Fitnessbenvannak foglalkozások.

Hétvégén pedig bemutatók és versenyek szerte az országban. Nagy megtiszteltetés, hogy múlt hétvégén például Nyíregyházán kellett bíráskodni, a II. Nyír1Flow versenyen, ahol férfi és női kategóriában is voltak indulók és párbaj kategória színesítette a rendezvényt. Szintén nagyon örülünk a Flip UnitProduction megkeresésének, akik az extrémsportot űző csapatoknak országjáró bemutatót szerveznek és ezen is megmutathatja magát a derecskei Street Workout csapat.

Zsúfolt egy munkahét és mégis van lendület a fejlődésre, a bővítésre. Március óta egy DRM Training típusú edzés is választható, ami egy testsúlyt felező edzőeszköz segítségével végzett gyakorlatokra épülő edzésforma, ígyízület-kímélőbbéés könnyebben kivitelezhetőbbé teszi a nehéz erőgyakorlatok elsajátítását.

Hova tovább?

A nyár folyamán szeretnénk ismét felújítani és bővíteni a kondiparkunkat. Ennek része egy gyűrűállvány felállítása, a trambulin felújítása, valamint padok és fák kiépítése. De elengedhetetlen a világításkorszerűsítése és a talaj „visszatöltése”, ami az esők által elmosott homok pótlását jelenti.

Rendezvények

Ha valaki kedvet kapott és szívesen kipróbálná vagy csak megcsodálná ezt a sportágat, annak csak ajánlani tudjuk a derecskei Sportnapot (szeptember végén),a júliusi Országos Street Workout tábort, az augusztusi III. Street Workout Országos találkozót, vagy az ország több pontján a Flip Unit Production közreműködésével abemutatóinkat, de a budapesti VB selejtező is nagyon látványosnak ígérkezik, ami júniusban lesz megrendezve Budapesten. Mindezekről a csoport facebook oldalán találnak részletes leírást az érdeklődők! 

Forrás: Némethy-Szilágyi Norbert

Fotó: Magánarchívum

E-önkormányzat portál


Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook