Responsive image


Derecskei művészeti iskolások Lengyelországban

Feltöltve: 2019-06-13 15:21:13

Derecskei művészeti iskolások Lengyelországban

 

„A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak” mondta Goethe.

Talán a derecskei és a lengyelországi Koszyce vezetői is így gondolhatták, amikor már egy jól működő testvérvárosi kapcsolatba a gyerekeket, iskolásokat is beemelték. Ennek köszönhetően már nem először járhattak derecskei gyerekek Lengyelországban. Most a Bocskai iskola fúvószenekaros tanulói kaphattak szárnyakat és ismerkedhettek meg a koszycei gyerekek iskolájával, életével, családjaikkal.

A május 29 és június 3 közötti látogatás során számos élményben részesülhettünk. A lengyel népzenéről és néptáncról tartott előadásokat, a krakkói történelmi városnézést (magyarnyelvű idegenvezetéssel) nagy érdeklődéssel követték tanulóink. A közös játékok, a közös tánc és együtt zenélés tovább mélyítette a gyerekek közti kapcsolatokat. A családok kiemelt figyelemmel óvták, kényeztették magyar vendégeiket.

De mi is készültünk: két alkalommal is magasszínvonalú koncert élményben részesítettük a koszycei gyerekeket, szülőket, kollégákat. A lengyel városvezetés régen várt álmát valósítottuk meg: városuk főterén derecskei és koszycei gyerekek közösen játszottak egy zenekarban!  

Zenekarunk nívóját jelzi, hogy a Krakkói zeneakadémián végzett kolléga kérte, hogy velünk játszhasson a záróhangversenyen! Elmondása szerint neki is élmény volt.

Gratulációikban a magyar fúvószene, a derecskei zeneoktatás nagyszerűségét méltatták.

Miközben örömmel és jókedvvel szárnyalva új élményeket, ismereteket és impulzusokat kaptunk, büszkék lehettünk gyökereinkre, a magyar zenei hagyományokra, a derecskei művészetoktatásra!

Köszönjük mindenkinek a támogatást.

Derecske, 2019. 06. 06.

 

Tisztelettel:

Fazakas Árpád

Fotók: Magánarchívum

E-önkormányzat portál


Hirdetés


Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook