Responsive image


Múzeumpedagógiai foglalkozás a Derecskei Tájházban

Feltöltve: 2019-06-26 21:12:47

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Derecskei Tájházban

 

Dr. Bihari Szakértő Iroda a Berettyóújfalui Tankerületi Központ támogatásával kis települési Múzeumpedagógiai Programot valósít meg a tankerület területén. A program keretében a Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI részére is kínáltak foglalkozásokat.

A 2. a osztály tanulói 2019. május 17-én a Tájházhoz látogattak. A tanulók még nem jártak itt. Korompainé Mocsnik Marianna elvezette őket a múlt világába. Megismertette a tanulókkal a régi világ portáját, a rajta található épületeket, azok elnevezését, funkcióját. A lakóházban található helyiségeket, használati eszközöket is megismerhették a gyerekek. Felidézték a kenyérsütés menetét, látták a hozzá szükséges eszközöket.  A foglalkozáson meghallgattunk egy Sárréti mesét, ami a kenyér fontosságáról szólt.  Érdekes, játékos formában feldolgozták a hallottakat, majd mondóka tanulásával záródott a foglalkozás.

Ugyancsak 2019. 05. 17-én a teljes 7. évfolyam látogatott el biciklivel a Derecskei Tájházba, ahol két-két előadásonvettek részt. Mindkettő a tájházhoz kapcsolódó néprajzi foglalkozás volt. Az első foglalkozás címe Tájházunk háza-tája, témája a háztípusok, mesterek a házépítésnél. A másik foglalkozás a napóleoni háborúk korát idézte. Azokra a kérdésekre kaphattak választ a tanulók, hogy ki volt Simonyi óbester, hogyan kötődik Derecskéhez és a tájházhoz, kik voltak a huszárok, mire szolgált a katonaház.

A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a múzeumpedagógus előadását. A 45 perces foglalkozásba játékos feladatokat is terveztek a Bihari Szakértő Iroda munkatársai.  A 7.-es diákok csapatokban oldhattak meg feladatokat. Ötpróbában mérhették össze ügyességüket, erejüket. Népi játékokat próbálhattak ki, jó kedvvel, felszabadultan versenyeztek, nagyon élvezték a „lápon járást”, kötélhúzást, célba dobást. 

Nagyon tetszett a gyerekeknek a Tájházban való tanulás. Jó hangulatban tértünk vissza az iskolába.

Hatháziné Szilágyi Erzsébet, Nagy Ildikó tanító nénik, Kovácsné Katona Irma igazgatóhelyettes

Fotók: Magánarchívum

E-önkormányzat portál


Hirdetés


Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook