Responsive image


Lakossági felhívás síkosságmentesítésről

Feltöltve: 2020-01-10 19:38:42

Lakossági felhívás síkosságmentesítésről

 

A  hideg időben hulló csapadék miatt kialakuló jegesedés következtében síkossá váltak és válhatnak a járdák Derecske területén.

A hideg időben hulló eső, vagy hó hamar ráfagy az ingatlanok előtti járdákra, ami balesetveszélyt jelent a közlekedők számára. Emiatt fontos, hogy a járdák síkosságmentesítése, az időjárás függvényében akár naponta több alkalommal is megtörténjen.

A jelenleg hatályos Derecske Város Önkormányzat Képviselő - testületének a város közterületének tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelete szabályozza azt, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járdahó- és síkosságmentesítéséről. Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) kézi tisztítással naponta legkésőbb reggel 8 óráig köteles befejezni a takarítást. Amennyiben napközben ismét eljegesedik vagy havas lesz a járda, a síkosságmentesítést meg kell ismételni.

Ha az épületben üzlet működik, a hó és a jég eltüntetését a bolt tulajdonosának vagy használójának kell elvégeznie.

Több közterülettel érintkező ingatlan esetén az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) a fenti köztisztasági kötelezettségei mindegyik közterület vonatkozásában fennáll.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rend. szerint a járdák síkosság-mentesítésére olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak környezetében levő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. A legjobb eszközök a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények, vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat alkalmazzanak.

Mindannyiunk érdeke, hogy a derecskei járdák a havas, jeges napokon is biztonságosan járhatóak legyenek.

Kérünk mindenkit, hogy saját lehetőségeihez mérten segítse a Derecske járhatóságának fenntartását.

 

Köszönettel,

 

                                               Dr. Majoros Gabriella

                                                 aljegyző

 

Derecske, 2020. január 10.

 

E-önkormányzat portál


Hirdetés


Étlap


AjánlóAjánlatunk

Responsive image

Facebook