Kezdőlap >> Település >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  Szatmári Ferenc kosárfonó népi iparművész munkássága

Szatmári Ferenc kosárfonó népi iparművész munkássága

Helyi érték megnevezése: Szatmári Ferenc kosárfonó népi iparművész munkássága
Helyi érték besorolása: Kulturális örökség
A helyi érték hivatalos weboldalának címe: www.fonottbutorok.uw.hu
Készítette: Szatmári Ferenc

 

Hajdú-Biharban és Derecskén a kosárfonás több évszázados múltra vezethető vissza. Megyénk vízjárta, mocsaras talajának jellegzetes háziipara volt a vesszőfonás. A parasztemberek általában zöld vesszővel fontak, a hántolatlan zöld vesszőből szekérkast, halászati eszközöket (tapogató, varsa, haltartó), különböző gazdasági, terménytároló kosarakat készítettek. Általánosan elterjedt a megye egész területén a nagyméretű, kerek, kétfülű vessző kovász szárítók (nevük a Berettyó mentén komlószikkasztó) ezekben szárították a kemence tetején a kenyérsütéshez szükséges élesztőanyagot, a kovászt, de gyakran használták őket gyümölcsszárításra is. Derecskén sajátos rendeltetése volt októbertől decemberig a dugatásra szánt apró hagymákat szikkasztották bennük a kemence tetején. Derecskén az 1970-es évek közepéig demizsonfonó üzem működött, több tucat embernek adott munkát és megélhetést.

Szatmári Ferenc gyerekkorában került kapcsolatba a vesszőfonással, de komolyabban később, felnőttként nyúlt ismét ehhez a természetes anyaghoz. 2000-ben szerzett szakmunkás bizonyítványt kosárfonásból, aztán elkezdte a zsűriztetést. Feleségével együtt próbálgatták ki a tervezett formákat. Így nem csak kosarakat, de kerti bútorokat, lakberendezési tárgyakat is terveztek és készítenek vesszőfonással. 2002-ben megkapta a népi iparművész címet. A derecskei Kézműves Körnek kezdettől tagja, majd a Bihar i Népművészeti Egyesületnek is tagja. A Kézműves Kör tagjaként a „Derecske Városáért” kitüntető díjat kapta meg. A Kézműves Kör és az Egyesület által szervezett programokon rendszeresen részt vesz, bemutatókat tart. 2000 óta a kosárfonás-fonottbútor készítést OKJ szakmunkás és betanított munkás képzésben oktatja.

Elismerései: 
2007. Hajdú-Bihar megyei Minőségi Termékdíj 
2009. Bihar Kincse Termékdíj
2010. a IX. Aranyszalma Országos szálas-anyagfonó pályázaton vessző-bútor kategóriában I. helyezés
2010. Élő Népművészet Országos Népművészeti kiállításon Arany Oklevél
2011. XVI. Bihari Számadó napok III. helyezés
2012. X. Aranyszalma Kárpát-medencei szálas-anyagfonó pályázaton fiával megosztva I. helyezést értek el
2012. XV. Bihar - Bihor Expó Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása díja 

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés