Kezdőlap >> Település >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  Tájház (Nyárfa utca 30.)

Tájház (Nyárfa utca 30.)

Helyi érték megnevezése: Tájház
Helyi érték besorolása: Épített környezet
Készítette: Nagy Istvánné

 

A derecskei Tájház (Nyárfa utca 30.) 1824-ben épült, háromosztatú, kanfaros, nádtetős, oldaltornácos módos gazdaház. A tornácon vaskos tömbfaoszlopok állnak. Ez a régi derecskei típus. Kettős pitvarajtajának külső szárnya - a veréce - faragott, egyedülálló különlegesség. A kisházban búbos kemence, a nagyházban lemeszelve század eleji virágos festés volt egykoron. Kerítésben álló katonaházként hajdú-bihari jellegzetesség. Még megvan a szabadkéménye és a romos búbos kemencéje. Lécdíszes, fakönyöklős tornácáról nagy magtár nyílik. A teljes eredeti porta a gazdasági épületekkel együtt (pelyvás szín, ólak, pincés kamra, ólas kukoricagóré és istálló)  még fenn áll. 

 

Ez a katonaházas porta Hajdú-Bihar utolsó ilyen típusú műemléke. Lakóháza a Bihari-síkság régi stílusú épületeinek hiteles példánya, katonaháza pedig - tudniillik a település a XVIII. században kötelező katonai beszállásoló központ volt - valódi derecskei jellegzetesség. 

 

A kéthelyiséges épület egyik - tüzelőberendezéssel ellátott - helyisége a katona, a másik - lényegében istálló - pedig a lovak számára készült.  A tájegységre jellemző hagyományos építési technikával készült, földfalú népi lakóépület. 

 

2002-re az épületek állapota annyira leromlott, hogy a felújítás megkezdését nem lehetett tovább halogatni, így a kezelői jogokat gyakorló Kincstári Vagyonigazgatóság meghívásos pályázatot írt ki a tervek elkészítésére. Lehetővé vált az épületek építési periódusainak meghatározása, az egykori egységes építészeti megjelenés visszaállítása, az elpusztult pelyvás kamra, gémeskút, kerítés és kapu rekonstrukciója. Múzeumi hasznosítást a lakóház, a katonaház, a „pincés kamra", az ólas kukoricagóré a helyreállítást követően nyert, az egykori pelyvás kamra rekonstruált épületében pedig a gondnoki szoba és a tájház vendégforgalmát kiszolgáló vizesblokk kapott helyet. Az elkészült lakóház felújítása a katonaház, a góré, a kút, a leendő kiszolgáló épület, valamint a kerítés és a kapu teljes helyreállítása megtörtént. A nagyszabású szakszerű felújítás megtörtént.

 

A Kék-Kálló Menti Népfőiskolai Társaság gondozásában állt a 2007 júliusában felavatott Tájház. A 30 millió forintból felújított épület együttes elsődleges célja a múltidézés. A ház igazi régies hangulatot áraszt, pincével, padlással, szalmatetővel. Az egyik szobában találjuk azt a mestergerendát, amelyen jól látható a bevésett 1824-es építési dátum. 

 

2007. június 22-én a Pro Patria Alapítvány által adományozott márványtáblát Emődy Dániel helyezte el a katonaház falán Simonyi óbester emlékére. Simonyi Óbester a napóleoni háborúk hősének katonáit látta vendégül valaha e házban. A Tájház műemlékké lett nyilvánítva.

Megosztás közösségi oldalakon
cloud Időjárás
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés