Kezdőlap >> Városunk >> Derecskei Települési Értéktár >> Helyi értékek >>  A hazai szinten elismert, kézi leengedési és csomagolási technológiával készült, hagyományos magyar tészták, az ESGÉ' 97 Kft. által előállított és forgalmazott derecskei Esge Száraztészták

A hazai szinten elismert, kézi leengedési és csomagolási technológiával készült, hagyományos magyar tészták, az ESGÉ' 97 Kft. által előállított és forgalmazott derecskei Esge Száraztészták

Helyi érték megnevezése: A hazai szinten elismert, kézi leengedési és csomagolási technológiával készült, hagyományos magyar tészták, az ESGÉ' 97 Kft. által előállított és forgalmazott derecskei Esge Száraztészták
Helyi érték besorolása: agrár- és élelmiszergazdaság
A helyi érték hivatalos weboldalának címe: www.esgeteszta.com
Készítette: Kocsi Erika történész
Benyújtó: Sipos Gáborné

 

A több megyében népszerű derecskei száraztészta gyártását 24 évvel ezelőtt kezdte meg az ESGÉ’ 97 Kft. alapítója, Sipos Gábor. Feleségével – aki jelenleg a cég ügyvezetője – jelentős piaci pozícióra tettek szert a házi jellegű száraztésztagyártásban, forgalmazásban, mellyel Derecske hírnevét gyarapítják. Napjainkban 150 üzletben vannak jelen, valamint egyéni megrendeléseket is teljesítenek. Tésztáik főként Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye üzleteiben kaphatóak.

A már nemzeti értékké nyilvánított Csikós lisztet az egyik legjobb hazai minőséget képviselő Hajdú Gabona Zrt. Hajdú lisztcsaládjából és a nádudvari Nagiszt-tól, valamint a Rákóczi Mezőgazdasági Kft-től vásárolt mindig friss tojásokat is kézzel felütött, géppel kevert, majd a kijövetelnél „kézzel leengedett” és kézi csomagolási technológiával dolgozó tésztagyár tésztáinak igazán hiteles mottója lehet, hogy:

„Esge Tészta - Ez tényleg tészta.”

Azon kívül, hogy a tojást tartalmazó tészták élettani szempontból is megfelelőbbek lehetnek, ízük is különlegesebb és bizonyos főzési tulajdonságaik is jobbak, mint a tojást nem tartalmazó tésztáké, ez jellemző a derecskei Esge Száraztésztákra is. Egyrészről nagyobb vízfelvevő képességgel rendelkeznek, vagyis jobban képesek megdagadni, tehát kevesebb tészta is elegendő lehet ugyanakkora mennyiségű kész tésztához. Másrészről pedig a tojásnak köszönhetően a tészta állaga sokkal rugalmasabb, vagyis nehezebb őket túlfőzni. Vállalkozásuk 9 fajta házi jellegű és fő motívumaiban kézi eljárással készülő tésztát gyárt.

Fotók: Magánarchívum

Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép