<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Lakossági tájékoztatás használt sütőolaj begyűjtéséről

Lakossági tájékoztatás használt sütőolaj begyűjtéséről

2021-05-11 11:59:03

Lakossági tájékoztatás használt sütőolaj begyűjtéséről

Lakossági tájékoztatás használt sütőolaj begyűjtéséről

 

Derecske Város Önkormányzata a Biotrans Kft-vel szerződést kötött a lakosságnál keletkezett és összegyűjtött használt sütőolaj begyűjtésére.

 

A háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel. A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és mérgező anyagokat tartalmaz. Ezek egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül, mely súlyos környezeti károkat okoz. A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad, melyre további szennyeződések rakódhatnak, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességét. 

 

2021. május közepétől az új szolgáltatást ingyenesen veheti igénybe a település teljes lakossága.

 

A településen négy gyűjtőpont került kijelölésre:

 

  • Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft. központi konyha (Lengyel utca 1.)
  • Derecske Piac épület (Makkay János tér)
  • Petőfi utca 7/a szám alatti ingatlan előtt
  • Tücsök Közösségi Ház (Damjanich utca 5/a).

 

A használt sütőolaj a szolgáltató által erre a célra telepített 240 literes, sárga színű, műanyag gyűjtőedénybe helyezhető el. 

 

A gyűjtés szabályai: Az elszállító cég által telepített tárolóban kizárólag a háztartásban keletkezett sütőolaj helyezhető el zárható tetejű műanyag palackban, melyet úgy kell lezárni, hogy az a gyűjtőedénybe ne folyjon ki. Az összegyűjtött olaj elszállítását a Biotrans Kft. végzi. A gyűjtőkből elszállított használt sütőolaj minden kg-ja után a Kft. – évente egy alkalommal összesített elszámolás alapján – 25Ft/kg támogatást nyújt az önkormányzat által megjelölt szervezet számlájára.

 

Környezetünk megóvása közös célunk, ezért kérjük a lakosságot, hogy vegyék igénybe az önkormányzat által nyújtott új szolgáltatást.

 

Környezettudatos magatartással hozzájárulhatunk lakókörnyezetünk állapotának javításához. 

 

Derecske, 2021. május 11.

 

Bordán Szabolcs polgármester

 
Megosztás közösségi oldalakon