<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Tájékoztató mezőgazdasági összeírásról

Tájékoztató mezőgazdasági összeírásról

2021-11-11 14:28:23

Tájékoztató mezőgazdasági összeírásról

Tájékoztató mezőgazdasági összeírásról

                                                                                           

Tisztelt Lakosság!

 

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Statek Kft. közreműködésével Derecskén rendszeres mezőgazdasági összeírást hajt végre „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2021” elnevezéssel. Az adatfelvétel Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma 2219. 

 

Az adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU, továbbá a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.  A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek számára kötelező. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a 2020. évi Agrárcenzust követően a hivatal nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.

 

Valamennyi adatszolgáltató számára biztosítják az online önkitöltési lehetőséget 2021. november 15. és november  25. között, amely időszak alatt az adatszolgáltatók a számukra legalkalmasabb időben teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket. Erről e-mailben vagy postai úton küldenek névre szóló tájékoztatást az érintetteknek. Az önkitöltéssel nem élőket összeírók keresik fel személyesen 2021. november 26. és december 15. között.

 

Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) alkalmazásában álló, fényképes igazolvánnyal ellátott összeírók végzik, amit az adatfelvétel megkezdése előtt az összeíró köteles felmutatni. Az állami tulajdonú  Statek Kft. felett a tulajdonosi jogokat a KSH elnöke gyakorolja.

 

 A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableten történik. Az összeírók kizárólag konkrét, címlista szerinti címeket keresnek fel.

 

A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, adatszolgáltatóik és az összeírók egészségének védelmét egyaránt szem előtt tartva, szorgalmazzák az internetes kitöltést, illetve az összeírókat felkészítették az ilyenkor követendő magatartásra, és lehetővé tették a telefonos kikérdezést is.

 

A felvétel során nyert információkat kizárólag statisztikai célra használják fel, azokat más szervek, személyek részére nem adják ki, az eredményeket összesítve közlik a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően.

 

A felvétel részleteiről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.

 

A felvétellel kapcsolatos kérdés esetén hívja ingyenes hívható 80/200–766 számot, amelyen (a 2-es gomb, majd a 2219-s OSAP-szám megadását követően) készséggel adnak további tájékoztatást.

 

KSH Adatgyűjtési Igazgatóság Mezőgazdasági Adatgyűjtések Főosztálya

 

Letölthető dokumentum:

Plakát








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép