Kezdőlap >> Település >> Testvérvárosok >>  Koszyce

Koszyce


 

Koszyce

Ország

Lengyelország

Tartomány

Malopolska

Kerület

Proszowicki

Polgármester

Stanisław Rybak

Teljes népesség

5697 fő (2011)

Népsűrűség

86,4 fő/km²

Terület

65,96 km²

Honlap cím

http://www.koszyce.gmina.pl/

 

Koszyce története
 

Koszyce Lengyelország észak – keleti vidékén a malopolskai vajdaságban, a Visztula bal partján terül el. A koszycei járás 66, 5 négyzetkilométerre terjed ki. Összesen 5870 lakosa van. Húsz falu tartozik hozzá, ami tizenkilenc közigazgatási egységet jelent, mivel két falu közös önkormányzatot tart fenn. A járásban 5819 hektárnyi mezőgazdaságilag megművelt terület van, ebből 4800 hektár a szántó.
 

Összesen 1421 gazdaságot tartanak nyilván. A gazdaságok ötvennyolc százaléka gabonatermeléssel foglalkozik, az állattenyésztésben a sertéstartás az uralkodó. A járás nagyon jó minőségű termőfölddel rendelkezik, nagyrészt úgynevezett fekete földdel. Fejlesztési stratégiája az ökogazdálkodást támogatja, amely nem terheli a természetes környezetet. Területén olyan ipari és szolgáltató tevékenységeket engedélyeznek, amelyek megfelelnek ennek az alapelvnek. A legnagyobb üzeme műanyag csomagolóanyagokat gyárt az élelmiszer, a háztartási vegyipar, a kozmetikai ipar és a gépkocsigyártás számára.
 

Koszycében 485 tanulóval egy oktatási központ működik, amelyben óvoda, általános iskola és gimnázium van. A járási hivatalban közkönyvtár és járási szociális segélyezési központ tevékenykedik. Itt található a helyi rendőrőrs, a veteránok szervezete és a mezőgazdasági tanácsadó szolgálat.
 

A járásban öt katolikus templom van, amelyek mindegyike műemlék. A leghíresebb a Ksiaznice Wielkiben található oltár, amely Wit Stwosz alkotása, a krakkói Mária katedrális oltárának kicsinyített mása. A rachwalowicei fatemplom a környék egyetlen zsindellyel fedett temploma.
 

Az utóbbi években a járás lakosságának folyamatos elszegényedése tapasztalható, aminek oka a mezőgazdasági termékek drasztikus áresése és a munkanélküliség emelkedése. Némi reményt kelt a Visztulán épített híd és a vele járó új úthálózat.
 

Derecske és Koszyce testvérvárosi kapcsolata
 

Derecske Város Önkormányzat Képviselő – testülete testvérvárosi megállapodás megkötését határozta el a lengyelországi Koszyce településsel, melynek aláírására a derecskei Kistérségi Szent István Napi Újkenyér Ünnepen, 2012. augusztus 19 – én került sor.
 

A két város közötti testvérvárosi kapcsolat elmélyítésének első lépése az volt, amikor Koszyce meghívására 2012 októberében tizenhat felső tagozatos tanuló elutazhatott öt napra Lengyelországba. A közös történelmi múltban gyökerező lengyel – magyar barátság ékes bizonyítéka volt az a szeretet, amivel a vendéglátók fogadták a derecskei gyerekeket és kísérőtanáraikat. A kirándulás során megtekintették Krakkó nevezetességeit, a város főterét, a királyi palotát és a bochniai sóbányát. Viszonzásul 2013 májusában pedig a lengyel gyerekek tettek látogatást Derecskén.
 

2014 nyarán Derecskén a két település labdarúgó csapata mérkőzött meg egymással, a visszavágóra pedig Koszyce-ben került sor.
 

2015 őszén a két település művészeti iskoláinak együttműködésére is sor került.

 

Megosztás közösségi oldalakon
Facebook oldalunk
Kiadványaink
YouTube csatorna
Hirdetés